Telefonon szóltak neki, hogy elkapta a nyugat-nílusi lázat

Egészségügy
2018 augusztus 23., 15:00

Csütörtökön írta meg a HVG, hogy egy halálos áldozata már biztos volt Magyarországon a szúnyogcsípéssel terjedő vírusos megbetegedésnek, a nyugat-nílusi láznak. Az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ tájékoztatása szerint pedig Magyarországon a múlt héten 16-an fertőződtek meg, és a jelek szerint a betegség még terjed, csütörtök délután ugyanis jelentkezett nálunk Gergely, aki ma tudta meg, hogy elkapta a nyugat-nílusi lázat, miután telefonon értesítette erről a járványügyi központ. 

Mint mondta, 8 napot töltött kórházban, tegnap engedték el, azzal, hogy vírusos agyvelő-gyulladása van, és ha bármilyen gondja lesz otthon, menjen vissza azonnal. Csütörtökre viszont kiderült, hogy nyugat-nílusi láz okozta a megbetegedését. Gergely Nyíregyházán él, és saját elmondása szerint 

csak tippelni tud, hogy hogyan kapta el a vírust. Két lehetőség merült fel benne, egyrészt hogy másfél hónapja barátaival a Bükki Nemzeti Parkban túrázott, és az út után két kullancsot is talált a testében, a másik tippje pedig az egyre inkább lőtt sebekre hasonlító szúnyogcsípések: ilyenből több is érte a közelmúltban. 

A betegség nála szédüléssel és gyengeséggel kezdődött, másnapra pedig 39 fokos láza lett, ami négy napon át kitartott. Közben izom- és ízületi fájdalmak is jelentkeztek, a fejében pedig enyhe, de folyamatos nyomást érzett. A tünetei augusztus 8-án jelentkeztek, de napokon át nem vette túl komolyan őket, ezért háziorvos csak 13-án látta, miután a láz elmúlta után kiütések jelentkeztek a testén. 

Az orvosnál kiderült, hogy nyaki kötöttsége van, ami az agyhártyagyulladás egyik jele, így azonnal továbbküldték a sürgősségire. Ott CT-vel kezdtek, majd gerincvelő-folyadékot vettek tőle, ami viszont kizárta a meningitiszt. Másnap az infektológiai szakrendelésen az orvos azonnal a nyugat-vírusi lázra kezdett gyanakodni, kapott is egy külön szobát, majd egy sor vizsgálat következett: napi három infúzió mellett vízhatót, szteroidot, antibiotikumot és fájdalomcsillapítót is. Sok vért vettek tőle, ezeket Pestre és Debrecenbe küldték tovább, közben azzal engedték haza, hogy a nyugat-nílusi láz csak tipp, mert még nem jöttek vissza az eredmények. 

Csütörtökön aztán kapott egy telefont, hogy pozitív lett a vérmintája, és megkérdezték, hogy egy kilométeres körzetben tart-e valaki állatot, például madarat vagy lovat, adott-e vért a közelmúltban, volt-e külföldön mostanában, és kapott-e oltást kullancs-encephalitis ellen. Mivel a vírus emberek között nem terjed, Gergelynek nem kell visszamennie a kórházba, de egyelőre nem mehet napra, strandra és nem végezhet fizikai munkát, orvos pedig többször is látni fogja a következő napokban. Elmondása szerint amúgy már sokkal jobban van. 

A nyugat-nílusi lázzal megfertőzött emberek 80 százaléka tünetmentesen vészeli át a betegséget, és feltehetően életre szóló immunitás alakul ki náluk. Az esetek ötödében a megbetegedés enyhe tünetekkel, például lázzal, izomfájdalommal, fejfájással és bőrkiütésekkel jár, de legtöbbször a beteg magától meggyógyul. Az esetek egy százalékánál azonban a fertőzés agyhártya- vagy agyvelőgyulladást okozhat, ami súlyosabb következményekhez, így bénuláshoz, kómához és halálhoz is vezethet. 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.