Legalább egy halottja már van a nyugat-nílusi láznak Magyarországon

Egészségügy
2018 augusztus 23., 10:04
comments 90

Már magyarországi áldozata is van a nyugat-nílusi láznak, írja a HVG. Egy halálesetről a Hajdúszoboszlói Járóbeteg-ellátó Centrum főigazgatója, Varga Tamás maga számolt be egy Facebook-bejegyzésben. "Ebben az évben eddig 6 fő nyugat-nílusi lázzal fertőzött egyént jelentettek a megyei egészségügyi ellátók. Szűkebb régiónkból ebben az évben eddig 3 fő betegedett meg, mely esetekből egy eset sajnos halálos kimenetelű volt" - fogalmazott sajátosan bürokratanyelven.

Varga ezt augusztus 10-én posztolta, de a HVG cikke szerint a haláleset nem szerepel az ÁNTSZ legutóbbi, augusztus 16-án kiadott heti jelentésében. Igaz, abban év közben rendre csak a megbetegedések számát közlik, a halálesetekét nem. Ezért is tartja sajátosnak a HVG Rétvári Bence, az Emmi parlamenti államtitkárának parlamenti válaszát, amiben Mesterházy Attila kérdésére válasz helyett azt felelte, hogy a képviselő nézzen utána az ÁNTSZ weboldalán elérhető járványügyi statisztikákban, hogy hányan fertőződtek meg.

Hivatalos statisztikák híján így csak hallomásból lehet tudomást szerezni arról, ha valaki belehal a nyugat-nílusi lázba. A HVG szerint a hivatalosan megerősítettnek tekinthető haláleseten túl legalább még egy áldozata van már az általában amúgy enyhe lefolyású, de szélsőséges esetben akár agyhártyagyulladást okozó betegségnek, erről egy olvasójuk tájékoztatta a lapot.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.