A Miniszterelnökség elengedte a kezét a Microsoft korábban kirúgott igazgatójának

2018 augusztus 24., péntek 14:50
102

„Megszűnt Sagyibó Viktor, a Microsoft Magyarország korábbi kormányzati üzletágvezetőjének a miniszterelnökségi megbízatása” - írja a 24.hu.

Sagyibó Viktor volt az egyike azon négy Microsoft-igazgatónak, akiket azután rúgtak ki az amerikai techóriástól, hogy 2016-ban korrupciógyanút szimatolva amerikai ügynökök részvételével nyomozás indult a magyar Microsoftnál.

Az amerikai igazságügyi minisztérium és a tőzsdefelügyelet (SEC) vizsgálatot indított még 2016-ban, hogy kiderüljön, került-e korrupciós ügyekbe a Microsoft Magyarországon 2013 és 2014 környékén. A nyomozásról egészen mostanáig az amerikai hatóságok is hallgattak.

A Wall Street Journal információi szerint az amerikai techóriás a szoftvereit beiktatott vállalkozások segítségével értékesítette magyar kormányintézeteknek, a profit egy komoly részét pedig ezek a vállalatok nyelték el. Nemcsak Magyarországon, más országokban is indultak hasonló ügyekben vizsgálatok.

2016-ban a WSJ szerint már a korrupciógyanús ügyek miatt váltak meg a négy magyar vezetőtől, akik közül csak Papp Istvánt említi a cikk név szerint. 

Sagyibó Viktort kirúgása után látványosan védelmébe vette a magyar kormány: LÁzár János Miniszterelnökséget vezető miniszter vette maga mellé, aminek aztán meg is lett a következménye: 

„A miniszteri biztosi kinevezés után azonban a Microsoft felmondta a legnagyobb kormányzati beszállító partnercégek Microsoft-termékekre vonatkozó értékesítési engedélyét, amivel saját üzleti érdekeinek is ártva szinte teljesen felszámolta az éveken át bejáratott értékesítési hálózatát” - írja a 24.

A WSJ hozzáteszi, a gyanús Microsoft-üzletek azután indultak be igazán, hogy 2012-ben Orbán Viktor találkozott  Kevin Turnerrel, a Microsoft egyik vezetőjével. (24.hu)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt