A Miniszterelnökség elengedte a kezét a Microsoft korábban kirúgott igazgatójának

„Megszűnt Sagyibó Viktor, a Microsoft Magyarország korábbi kormányzati üzletágvezetőjének a miniszterelnökségi megbízatása” - írja a 24.hu.

Sagyibó Viktor volt az egyike azon négy Microsoft-igazgatónak, akiket azután rúgtak ki az amerikai techóriástól, hogy 2016-ban korrupciógyanút szimatolva amerikai ügynökök részvételével nyomozás indult a magyar Microsoftnál.

Az amerikai igazságügyi minisztérium és a tőzsdefelügyelet (SEC) vizsgálatot indított még 2016-ban, hogy kiderüljön, került-e korrupciós ügyekbe a Microsoft Magyarországon 2013 és 2014 környékén. A nyomozásról egészen mostanáig az amerikai hatóságok is hallgattak.

A Wall Street Journal információi szerint az amerikai techóriás a szoftvereit beiktatott vállalkozások segítségével értékesítette magyar kormányintézeteknek, a profit egy komoly részét pedig ezek a vállalatok nyelték el. Nemcsak Magyarországon, más országokban is indultak hasonló ügyekben vizsgálatok.

2016-ban a WSJ szerint már a korrupciógyanús ügyek miatt váltak meg a négy magyar vezetőtől, akik közül csak Papp Istvánt említi a cikk név szerint. 

Sagyibó Viktort kirúgása után látványosan védelmébe vette a magyar kormány: LÁzár János Miniszterelnökséget vezető miniszter vette maga mellé, aminek aztán meg is lett a következménye: 

„A miniszteri biztosi kinevezés után azonban a Microsoft felmondta a legnagyobb kormányzati beszállító partnercégek Microsoft-termékekre vonatkozó értékesítési engedélyét, amivel saját üzleti érdekeinek is ártva szinte teljesen felszámolta az éveken át bejáratott értékesítési hálózatát” - írja a 24.

A WSJ hozzáteszi, a gyanús Microsoft-üzletek azután indultak be igazán, hogy 2012-ben Orbán Viktor találkozott  Kevin Turnerrel, a Microsoft egyik vezetőjével. (24.hu)

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.

Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.