Először vezethet vadászgépet pilótanő a japán légierőnél

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!

A 26 éves Misa Matsushima pénteken állt szolgálatba a japán légierőnél, mint vadászpilóta, miután befejezte kiképzését, melynek köszönhetően vezethet F-15-ös vadászgépeket. 

Fotó: Junzo Ohno/The Yomiuri Shimbun

A japán légierő 1993 óta toboroz nőket, de vadászgépet idáig nem vezethettek. A tiltást 2015-ben oldották fel, de mostanra lett meg az első pilótanő, aki megkapta a szükséges jogosítványokat. 

Mint sajtótájékoztatóján fogalmazott, még általános iskolás korában látta a Top Gunt, és akkor döntötte el, hogy vadászpilóta szeretne lenni. Mivel sokáig nem utalt semmi arra, hogy eltörölnék a korlátozást, szállítógépekre tervezett jogosítványt szerezni. Misa Matsushima beszélt arról is, hogy mostani kinevezése egyben megnyitja az utat más nők előtt is, akik hasonló pályára vágynak. Jelenleg három nő vesz még részt vadászpilóta-kiképzésen Japánban. (BBC)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.