Először vezethet vadászgépet pilótanő a japán légierőnél

külföld
2018 augusztus 24., 10:19
comments 190

A 26 éves Misa Matsushima pénteken állt szolgálatba a japán légierőnél, mint vadászpilóta, miután befejezte kiképzését, melynek köszönhetően vezethet F-15-ös vadászgépeket. 

photo_camera Fotó: Junzo Ohno/The Yomiuri Shimbun

A japán légierő 1993 óta toboroz nőket, de vadászgépet idáig nem vezethettek. A tiltást 2015-ben oldották fel, de mostanra lett meg az első pilótanő, aki megkapta a szükséges jogosítványokat. 

link Forrás

Mint sajtótájékoztatóján fogalmazott, még általános iskolás korában látta a Top Gunt, és akkor döntötte el, hogy vadászpilóta szeretne lenni. Mivel sokáig nem utalt semmi arra, hogy eltörölnék a korlátozást, szállítógépekre tervezett jogosítványt szerezni. Misa Matsushima beszélt arról is, hogy mostani kinevezése egyben megnyitja az utat más nők előtt is, akik hasonló pályára vágynak. Jelenleg három nő vesz még részt vadászpilóta-kiképzésen Japánban. (BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.