Elkapták az 1998-ban meggyilkolt holland kisfiú feltételezett gyilkosát

Letartóztatták Spanyolországban azt az 55 éves férfit, akit azzal gyanúsítanak, húsz évvel ezelőtt, Hollandiában meggyilkolta az akkor 11 éves Nicky Verstappent. Az eset akkor az egész országot megrázta, de egészen a közelmúltig nem volt gyanúsítottja az ügynek. Nemrégiben azonban fordulat állt be az ügyben: egy férfi, Jon Bresch, aki a húsz évvel ezelőtti bűncselekmény helyszínének közelében élt, eltűnt otthonából. Az eltűnést rokonai jelentették a hatóságoknak, ezután a rendőrség átkutatta a lakását, és ekkor derült ki, hogy 100 százalék biztossággal egyezik a DNS-e a gyerek ruháján talált mintával. Bresch már a gyilkosság után gyanús volt a hatóságoknak, föltűnt például a helyszín közelében néhány órával a holttest fölfedezése után, akkor ki is hallgatták, de végül arra jutottak, hogy csak véletlenül épp arra járt.

A gyanúsított fotója

A kisfiú ruháján mindössze egyetlen idegen DNS-mintát találtak. A hatóságok úgy próbáltak közelebb jutni a gyanúsítotthoz, hogy több mint 14 ezer önkéntes DNS-mintáját vizsgálták meg, maga Brescht nem volt a mintaadók között, de a vizsgálatokkal rokoni szálakat kerestek, illetve más módszerekkel próbálták szűkíteni a kört. Végül mégis a feltételezett elkövető eltűnése oldotta meg a rejtélyt.

Brescht végül vasárnap vették őrizetbe Spanyolországban, nem messze Barcelonától. Az egyik helyi lakos a médiahírek alapján ismerte fel, ő tett bejelentést a rendőrségen. 

A 11 éves Nicky Verstappen 1998 augusztusában tűnt el egy iskolai táborozáson a sátrából. A fiatal fiú holtteste másnap, a közeli erdőből került elő.

Nicky Verstappen

(via)