Elkapták az 1998-ban meggyilkolt holland kisfiú feltételezett gyilkosát

Járvány hírlevél
A koronavírus és a küzdelem ellene. A helyzet itthon és a világban.

Letartóztatták Spanyolországban azt az 55 éves férfit, akit azzal gyanúsítanak, húsz évvel ezelőtt, Hollandiában meggyilkolta az akkor 11 éves Nicky Verstappent. Az eset akkor az egész országot megrázta, de egészen a közelmúltig nem volt gyanúsítottja az ügynek. Nemrégiben azonban fordulat állt be az ügyben: egy férfi, Jon Bresch, aki a húsz évvel ezelőtti bűncselekmény helyszínének közelében élt, eltűnt otthonából. Az eltűnést rokonai jelentették a hatóságoknak, ezután a rendőrség átkutatta a lakását, és ekkor derült ki, hogy 100 százalék biztossággal egyezik a DNS-e a gyerek ruháján talált mintával. Bresch már a gyilkosság után gyanús volt a hatóságoknak, föltűnt például a helyszín közelében néhány órával a holttest fölfedezése után, akkor ki is hallgatták, de végül arra jutottak, hogy csak véletlenül épp arra járt.

A gyanúsított fotója

A kisfiú ruháján mindössze egyetlen idegen DNS-mintát találtak. A hatóságok úgy próbáltak közelebb jutni a gyanúsítotthoz, hogy több mint 14 ezer önkéntes DNS-mintáját vizsgálták meg, maga Brescht nem volt a mintaadók között, de a vizsgálatokkal rokoni szálakat kerestek, illetve más módszerekkel próbálták szűkíteni a kört. Végül mégis a feltételezett elkövető eltűnése oldotta meg a rejtélyt.

Brescht végül vasárnap vették őrizetbe Spanyolországban, nem messze Barcelonától. Az egyik helyi lakos a médiahírek alapján ismerte fel, ő tett bejelentést a rendőrségen. 

A 11 éves Nicky Verstappen 1998 augusztusában tűnt el egy iskolai táborozáson a sátrából. A fiatal fiú holtteste másnap, a közeli erdőből került elő.

Nicky Verstappen

(via)