Elkapták az 1998-ban meggyilkolt holland kisfiú feltételezett gyilkosát

bűnügy
2018 augusztus 27., 09:09
comments 67

Letartóztatták Spanyolországban azt az 55 éves férfit, akit azzal gyanúsítanak, húsz évvel ezelőtt, Hollandiában meggyilkolta az akkor 11 éves Nicky Verstappent. Az eset akkor az egész országot megrázta, de egészen a közelmúltig nem volt gyanúsítottja az ügynek. Nemrégiben azonban fordulat állt be az ügyben: egy férfi, Jon Bresch, aki a húsz évvel ezelőtti bűncselekmény helyszínének közelében élt, eltűnt otthonából. Az eltűnést rokonai jelentették a hatóságoknak, ezután a rendőrség átkutatta a lakását, és ekkor derült ki, hogy 100 százalék biztossággal egyezik a DNS-e a gyerek ruháján talált mintával. Bresch már a gyilkosság után gyanús volt a hatóságoknak, föltűnt például a helyszín közelében néhány órával a holttest fölfedezése után, akkor ki is hallgatták, de végül arra jutottak, hogy csak véletlenül épp arra járt.

A gyanúsított fotója
photo_camera A gyanúsított fotója

A kisfiú ruháján mindössze egyetlen idegen DNS-mintát találtak. A hatóságok úgy próbáltak közelebb jutni a gyanúsítotthoz, hogy több mint 14 ezer önkéntes DNS-mintáját vizsgálták meg, maga Brescht nem volt a mintaadók között, de a vizsgálatokkal rokoni szálakat kerestek, illetve más módszerekkel próbálták szűkíteni a kört. Végül mégis a feltételezett elkövető eltűnése oldotta meg a rejtélyt.

Brescht végül vasárnap vették őrizetbe Spanyolországban, nem messze Barcelonától. Az egyik helyi lakos a médiahírek alapján ismerte fel, ő tett bejelentést a rendőrségen. 

A 11 éves Nicky Verstappen 1998 augusztusában tűnt el egy iskolai táborozáson a sátrából. A fiatal fiú holtteste másnap, a közeli erdőből került elő.

Nicky Verstappen
photo_camera Nicky Verstappen

(via)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.