Lehet, hogy találtak egy hatóanyagot, ami úgy fogyaszt le, hogy közben nem okoz szívbajt

TUDOMÁNY
2018 augusztus 27., 06:50
comments 186

Az ilyen hírekkel nyilván igen óvatosan szabad csak bánni, de most a komolyan vehető sajtó is arról számol be, hogy talán megtalálták az első olyan gyógyszerhatóanyagot, amiből veszélyes mellékhatások nélküli, és valóban hatásos fogyasztó tablettát lehet előállítani. 

A Guardian cikke szerint egy 12 ezer emberen elvégzett amerikai kutatás szerint a lorcaserin nevű hatóanyag, ami az agy stimulálásával okoz jóllakotságérzetet a beszedőiben, kimutatható módon lefogyaszt. Persze nem annyira, mint a hazugságokkal hirdetetett csodapirulák, de a kísérlet során az alanyok 40 hónap alatt átlagosan 4 kilóval lettek könnyebbek. 

Egy év elteltével a kísérleti alanyok 39 százaléka legalább 5 százaléknyit lefogyott az induló testtömegéből, amiközben a placebót szedő kontrollcsoport tagjainak 17 százaléka fogyott legalább ennyit. Mellékesen az is kiderült, hogy a hatóanyag szedőinek valamivel kisebb százaléka lett közben cukorbeteg. 

A szer szívbillentyűkre gyakorlt hatását 3270 résztvevőn vizsgálták és nem találtak szignifikáns eltérést a kontrollcsoporthoz képest. (A szívkárosító hatás az eddig kifejlesztett fogyasztószerek jellegzetes gyenge pontja volt.) 

A lorcaserint szedők közül 21 embernek támadtak közben öngyilkos gondolatai, szemben a 11 placebót evővel, de az előbbi csoportba tartozók korábban depressziós tünetekről számoltak be.

Mindkét tesztcsoport tagjai diéta és testmozgás mellett szedték a gyógyszert illetve a placebót. 

Az Egyesült Államokban van már forgalomban lorcaserintartalmú gyógyszer.


Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt