Miért vette Mészáros Lőrinc nyíltan a nevére az MKB-t?

Új fejezet kezdődik a 444 életében.
Érdekel

Az utóbbi napokban az MKB bank tulajdonosai össze-vissza adtak el és vásároltak tulajdonrészeket. A szállingózó hírek alapján akár úgy is lehetett érteni, hogy Mészáros Lőrinc elkezdett kiszállni a pénzintézetből, ahová beszállt valami titokzatos vadonatúj tulajdonos.

Ez azonban egyáltalán nem így van, hanem pont ellenkezőleg, és az MKB-ba nem szállt be új részvényes. 

A helyzetet - főleg az Index bennfentes és alapos cikke alapján - a következőképpen lehet egy mondatban összefoglalni:

Mészáros valós tulajdoni hányada, ami éppen 50 százalék alatt lehet, nem változott, miközben a ráhatása még jelentősen nőtt is a bankban, ám az üzletember úgy alakította át a tulajdonosi szerkezetet, hogy ezt a majdnem 50 százalékot nyíltan és a vele amúgy mindig együtt szavazó részvényesektől elkülönítve birtokolja, mert így lazábban nyújthat hatalmas hiteleket a tulajdonában lévő más vállalkozásoknak.

Kicsit részletesebben így nézhet ki a helyzet:

A mostani kavarás előtt az MKB legnagyobb tulajdonosai a Metis és a Metis 2. nevű magántőkelapok voltak, amik együttesen a részvények majdnem felét birtokolták. Utóbbi, vagyis a Metis 2. egy Rkofin Kft. nevű cégen keresztül. Ezekről sejteni lehetett ugyan, hogy Mészáros-közeliek, hiszen a nyíltan a Mészáros irányítása alatt álló Konzum Nyrt. kezelte őket, de bizonyíthatóan tudni nem.

A másik nagytulajdonos a Szemerey Tamáshoz - Matolcsy jegybakelnök unokatestvére - köthető Blue Robin Investments volt 32,9 százalékkal. Rajtuk kívül egy jelentős tulajdonos volt még, a bank alkalmazottainak és menedzsereinek MRP-szervezete, ami durván 15 százalékos pakettet birtokolt.

A mostani változások a következők voltak ehhez az állapothoz képest:

A legfontosabb, hogy hivatalosan is bejelentették, hogy a Metis és Metis 2. Mészáros Lőrincé és a feleségéé és csak az övék. Ezt közvetlenül megelőzően a Metis eladott egy 10 százalékos pakettet egy új, a sztoriban eddig nem szereplő játékosnak, miközben megvett egy majdnem pont ugyanekkora csomagot az MRP-szervezettől. Ez - az Index levezetése szerint - arra utal, hogy a Metisekben a Mészáros-házaspáron kívül még egy darab ismeretlen tulajdonos volt, aki úgy táncolt ugyan, ahogy azok fütyültek, de nem volt azonos velük. A tranzakciók után Mészároséknak ugyanannyi MKB-papírjuk van, mint eddig volt, de már nyíltan, névre véve. Az eladott 10 százalékot megvevő új játékos, a Metisből kiváló Eirene Magántőkealap pedig valójában az Ismeretlen Tulajdonostársat fedi, aki mostantól így külön részvényesként jelenik meg. Szemerey Tamás tulajdonrésze nem változott, az MRP-é pedig durván 10 százalékkal csökkent.

A végeredmény az, hogy Mészáros formális tulajdonrésze változatlan és éppen hogy kisebbségi, miközben az MRP mint potenciális ellensúly befolyása jelentősen csökkent, de a milliárdos nyilván továbbra is számíthat arra, hogy a hozzá lojális Ismeretlen vele fog szavazni a közgyűlésen a 10 százalékával. Vagyis papíron 49, igazából 59 százaléknyi szavazata van.  Minderre a befolyásának növelése mellett azért volt szüksége az egykori gázszerelőnek, mert az úgynevezett nagyhitelkorlát szabály miatt egy bank szigorúbb szabályok szerint hitelezheti a saját többségi tulajdonosát, mint az 50 százalékot el nem érő tulajdonosokat. A nyíltan 48,6 százalék felett rendelkező Mészáros úgy uralja a bankját az Eirene-ben testet öltő  Ismeretlen támogatásával , hogy lazán kaphat hitelt az MKB-tól.


Olvastátok, láttátok, hogy milyen világ lett itt. A járvány miatt fogynak a reklámok, a kormány miatt fogynak az újságok. Ebben a helyzetben a mi jövőnk is bizonytalanabbá vált, mint az elmúlt 7 évben bármikor. Ha folytatni akarjuk, akkor új fejezetet kell nyitnunk a 444 történetében.

Mi kitartóan mutatjuk, hogy milyen világ van. A szűkülő magyar nyilvánosság miatt most még fontosabb, hogy maradjon Magyarországon megbízható hírforrás. Olyan újságírók, akik megírják az igazat. Ehhez viszont - a ti segítségetekkel - változnunk kell.

Lépj a Körön belülre, regisztrálj, és járulj hozzá az újság működéséhez, cserébe még jobb, erősebb, nagyobb 444-et kapsz!

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.