Valakik átvették Mészáros Lőrinctól az MKB Bank tíz százalékát

2018 augusztus 24., péntek 21:36
185

„Az ismeretlen nevű Eirene Private Capital Fund 10%-os részesedést szerez az MKB Bankban, ezzel a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Konzum által kezelt Metis részesedése 45 százalékról 35 százalékra csökken.” - írja a Portfolio.hu a Reutersre hivatkozva.

A lap szerint ezzel a Metis megőrizte többségi tulajdonát.

Az MKB tulajdonosai ezek szerint erősorrendben: Blue Robin (32,9%) - ez Szemerey Tamás közvetett érdekeltségébe tartozik; az MKB Bank Munkavállalói Részvénytulajdonosi Program Szervezet (15%); RKOFIN Vagyonkezelő Kft. (4%); Pantherinae Zrt. (3,1%), amely pakett az "elmúlt hetek hírei alapján a szintén Szemeryhez köthető Bankkozult Kft.-hez került." - összegez a Portfolio.

Az Eirene Private Capital Fund tulajdonosairól viszont semmit sem tudni egyelőre.

Ahogy a Hvg írja, „a Mészáros Lőrinc és Szemerey Tamás érdekeltségébe tartozó vállalatok összesített tulajdona így is 68% marad.”

A napokban történt egy hasonló tranzakció, nevezetesen hogy részesedést vásároltak ki Mészáros Lőrinc, leköszönő felcsúti polgármester és miniszterelnöl-barát vagyonából: "Tiborcz István BDPST Zrt. nevű cége megvásárolta Mészáros Lőrinc Konzum PE magántőkealapjától az Appeninn Holding Zrt, 20,59 százalékát. A részvénycsomag értéke hatmilliárd forint körül van" - írtuk csütörtökön a G7 híre alapján, azaz először először került nyíltan Mészáros-vagyon az Orbán-családhoz.

A címlapképen Orbán Viktor magyar és Horst Seehofer bajor miniszterelnök kézfogása látható 2014-ben: ekkor vette meg a németektől a magyar állam az MKB-t. AFP PHOTO /DPA/ SVEN HOPPE

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt