A légszennyezés nemcsak megöli, de el is butítja az embereket

Egészségügy
2018 augusztus 28., 06:46
comments 79
YIN MING / IMAGINECHINA
photo_camera YIN MING / IMAGINECHINA Fotó: Yin ming

A szennyezett levegő súlyos hatással van az intelligenciaszintre

- erre jutott egy új kutatás, aminek eredményeit a Proceedings of the National Academy of Sciences című lapban ismertették. Az eredmények szerint azok, akik szennyezett levegőt szívnak be, jellemzően rosszabbul teljesítenek nyelvi és számtani feladatokon. Annak, ha valaki hosszú távon csak szennyezett levegőhöz jut, olyan hatása lehet, mintha egy teljes év oktatás kimaradt volna az életéből.

A kutatást Kínában végezték 20 ezer fő részvételével 2010 és '14 között, a nitrogén-dioxid és a kéndioxod szennyezést hasonlították össze a teszteken elért pontszámokkal. Az derült ki, hogy a nyelvi pontszámok romlanak le jobban, mint a számtaniak, a férfiak intelligenciaszintje pedig nagyobb mértékben romlott, mint a nőké. Minél tovább van valaki szennyezett levegőnek kitéve, annál súlyosabb a romlás. A 64 év felettiek kognitív képességeit pedig különösen károsan érinti a légyszennyezés.

Ráadásul rövid távú hatása is van a légszennyezésnek: a diákok, akik különösen szennyezett napokon tettek fontos vizsgákat, jellemzően rosszabbul teljesítettek. 

A kutatók szerint bár a felmérés Kínában készült, az eredmények a világ minden részére érvényesek. (Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.