A légszennyezés nemcsak megöli, de el is butítja az embereket

YIN MING / IMAGINECHINAFotó: Yin ming

A szennyezett levegő súlyos hatással van az intelligenciaszintre

- erre jutott egy új kutatás, aminek eredményeit a Proceedings of the National Academy of Sciences című lapban ismertették. Az eredmények szerint azok, akik szennyezett levegőt szívnak be, jellemzően rosszabbul teljesítenek nyelvi és számtani feladatokon. Annak, ha valaki hosszú távon csak szennyezett levegőhöz jut, olyan hatása lehet, mintha egy teljes év oktatás kimaradt volna az életéből.

A kutatást Kínában végezték 20 ezer fő részvételével 2010 és '14 között, a nitrogén-dioxid és a kéndioxod szennyezést hasonlították össze a teszteken elért pontszámokkal. Az derült ki, hogy a nyelvi pontszámok romlanak le jobban, mint a számtaniak, a férfiak intelligenciaszintje pedig nagyobb mértékben romlott, mint a nőké. Minél tovább van valaki szennyezett levegőnek kitéve, annál súlyosabb a romlás. A 64 év felettiek kognitív képességeit pedig különösen károsan érinti a légyszennyezés.

Ráadásul rövid távú hatása is van a légszennyezésnek: a diákok, akik különösen szennyezett napokon tettek fontos vizsgákat, jellemzően rosszabbul teljesítettek. 

A kutatók szerint bár a felmérés Kínában készült, az eredmények a világ minden részére érvényesek. (Guardian)

Hogy legyen, aki a következő polgármesterről is elmondja az igazat

A kormánymédia százmilliárdokból próbál túlharsogni minden kritikus hangot az országban, amikor pedig választás közeledik, felismerhetetlenre hajlítják a valóságot. Ha szerinted fontos, hogy valódi híreket is lehessen olvasni, akkor támogasd rendszeresen a 444 szerkesztőségét!

Egyszeri bankkártyás támogatás

Havi rendszeres támogatás (PayPal)

További támogatási lehetőségek.

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.