Az Erdogan vejéből lett török gazdasági miniszter szerint Trump lépései súlyosbíthatják a menekültválságot

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!

A török gazdasági miniszter, Berat Albayrak Párizsban járt a héten, és ott arról beszélt, hogy a Törökország ellen bevezetett amerikai szankciók következtében megnőhet a terrorizmus veszélye és eszkalálódhat a menekültválság. 

Albayrak nemrég lett miniszter, és kinevezése sok kritikát váltott ki, hiszen a meglehetősen komoly gazdasági problémákkal küzdő ország gazdaságpolitikájának élére Erdogan vejeként kerülhetett oda. 

Berat AlbayrakFotó: Dursun Aydemir/Anadolu Agency

A francia fővárosba utazó vej/miniszter pedig most világos fenyegetést fogalmazott meg Trump felé: Albayrak szerint az amerikai szankciók nemcsak a nemzetközi pénzügyi rendszernek árthatnak, de a régió stabilitásának is, és megvan bennük a lehetőség, hogy sokkal nagyobb problémához vezessenek. 

Albayrak utalás szintjén sem jelezte, hogy Ankara kész lenne visszalépni abból a diplomáciai konfliktusból, ami a hó elején mélyült el a két NATO-tagállam között. Szerinte az amerikaiak friss szankciói politikailag motivált lépések voltak, melyeket Törökország európai szövetségesei is elleneztek. 

Ankara továbbra sem hajlandó szabadon engedni házi őrizetéből Andrew Brunson lelkipásztort, akit 2016 októberében vettek őrizetbe, mivel a török hatóságok szerint a puccsistákat támogatta. Trump egy ideje már követelte Brunson szabadon engedését, majd szankciókat is bejelentettek török miniszterek, illetve az acélárakra.  A szankciók hatására a török líra a korábbinál is mélyebbre zuhant, jelentősen veszítve dollárral szembeni értékéből. 

A Szíriával, Iránnal és Irakkal is szomszédos Törökország a nyugati országok kiemelt szövetségesének számított a régióban. Mellette pedig Törökország jelenleg 3,5 millió szíriai menekültet fogad be egy EU-val kötött megállapodás értelmében. (Financial Times)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.