„Németország a németeké! Kifelé az idegenekkel!” - videó a chemnitzi összecsapásokról

Hétfő este szélsőjobboldali és antifasiszta tüntetők csaptak össze Németország keleti részén, Chemnitzben. Előbbiek több ezren, utóbbiak körülbelül ezren voltak.

Az eset előzménye, hogy a hétvégén három német férfit is megkéseltek egy utcai fesztiválon a városban, egyikük meghalt, a másik kettő súlyos sérüléseket szenvedett, a rendőrség pedig egy 32 éves szíriait és egy 22 éves irakit gyanúsít a támadással. A férfi halála után, vasárnap demonstrációk kezdődtek a városban, a résztvevők egy része pedig már szabályosan vadászott a bevándorlókra.

Fotó: JAN WOITAS/dpa Picture-Alliance/AFP

Hétfő este ismét utcára mentek a szélsőjobboldali tüntetők, ekkor már antifasiszta ellentüntetőkkel is talákoztak. A két csoportot rendőrök választották el egymástól, de így is történtek összecsapások, sérülések is.

Fotó: SEBASTIAN WILLNOW/dpa Picture-Alliance/AFP

A Deutsche Welle videója szerint azt skandálták a Karl Marx-szobor előtt (Chemnitz az NDK-s időkben Karl-Marx-Stadt volt):

„Németország a németeké! Kifelé az idegenekkel!”

és az újságíróknak pedig azt kiabálták, hogy hazudnak, és álhíreket terjesztenek. 

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.