Feszült a helyzet Chemnitzben: szélsőjobbos és antináci tüntetők csaptak össze a vasárnapi késelés után

Több 444 videó?
Szeretném

Több ember is megsérült a kelet-német város, Chemnitz (az NDK-időkben: Karl-Marx-Stadt) utcáin hétfő este, amikor szélsőjobbos és szélsőbalos antifasiszta tüntetőcsoportok összecsapását próbálta megakadályozni a német rendőrség.

A szélsőjobbos aktivisták egy vasárnapi gyilkosság óta az utcán vannak. A megmozdulásokat az váltotta ki, hogy megkéseltek három német férfit egy helyi utcafesztiválon, egyikük meghalt, a másik kettő súlyos sérüléseket szenvedett. A késelés egy tisztázatlan kürülmények között verekedés után történt. A rendőrség két bevándorlót gyanúsít a késeléssel: egy 32 éves szíriait és egy 22 éves irakit. A hatóságok szerint a verekedés nem szexuális zaklatás következtében történt.

Fotó: ODD ANDERSEN/AFP

A gyilkosság nyilvánosságra kerülése után több 800-an kezdtek tüntetni, felvonultak az utcán, és a városközpontban, a Karl Marx szobornál gyülekeztek. A tüntetést nem jelentették be, és a tüntetők nem működtek együtt a rendőrséggel.

Helyszíni beszámolók szerint a tömegből néhányan üvegekkel kezdtek dobálni külföldinek tűnő embereket.

A rendőrség jelenleg is vizsgál több állítólagos támadást, amelyek afgán, szíriai és bolgár embereket értek Chemnitzben.

Fotó: SEBASTIAN WILLNOW/dpa Picture-Alliance/AFP

A szélsőjobbos Pegida-mozgalom demonstrációt hívott össze hétfő délutánra, miközben az AfD egyik politikusa azt tweetelte, „ha az állam képtelen megvédeni a polgárait, akkor az emberek mennek utcára, és megvédik saját magukat. Manapság az állampolgárok feladata, hogy megállítsák a halálos késes migrációt.”

Fotó: SEBASTIAN WILLNOW/dpa Picture-Alliance/AFP

Eközben utcára vonultak az antináci tüntetők is, ebből alakult ki az a hétfő esti helyzet, hogy jelentős számú rendőri erő próbál féken tartani két, közel ezerfős csoportot. A két tömeget méterek választották el egymástól, és egymást gyalázták. A sérülések akkor történtek, amikor a tüntetők tárgyakat kezdtek egymásra dobálni. A megmozdulások ezekben a percekben is tartanak.

Fotó: SEBASTIAN WILLNOW/dpa Picture-Alliance/AFP

Az ügyben megszólalt Angela Merkel német kancellár hivatala is:

Steffen Seibert kormányszóvivő azt mondta, nem fogják tűrni az önbíráskodást, és azt, hogy az utcákon eltérő kinézetű és származású emberekre vadásszanak, és gyűlöletet terjesszenek.

(BBC, DW)