Feszült a helyzet Chemnitzben: szélsőjobbos és antináci tüntetők csaptak össze a vasárnapi késelés után

külföld
2018 augusztus 27., 18:01
comments 387

Több ember is megsérült a kelet-német város, Chemnitz (az NDK-időkben: Karl-Marx-Stadt) utcáin hétfő este, amikor szélsőjobbos és szélsőbalos antifasiszta tüntetőcsoportok összecsapását próbálta megakadályozni a német rendőrség.

link Forrás

A szélsőjobbos aktivisták egy vasárnapi gyilkosság óta az utcán vannak. A megmozdulásokat az váltotta ki, hogy megkéseltek három német férfit egy helyi utcafesztiválon, egyikük meghalt, a másik kettő súlyos sérüléseket szenvedett. A késelés egy tisztázatlan kürülmények között verekedés után történt. A rendőrség két bevándorlót gyanúsít a késeléssel: egy 32 éves szíriait és egy 22 éves irakit. A hatóságok szerint a verekedés nem szexuális zaklatás következtében történt.

Tüntetés Chemnitzben 2018. augusztus 27-én
photo_camera Fotó: ODD ANDERSEN/AFP

A gyilkosság nyilvánosságra kerülése után több 800-an kezdtek tüntetni, felvonultak az utcán, és a városközpontban, a Karl Marx szobornál gyülekeztek. A tüntetést nem jelentették be, és a tüntetők nem működtek együtt a rendőrséggel.

Helyszíni beszámolók szerint a tömegből néhányan üvegekkel kezdtek dobálni külföldinek tűnő embereket.

A rendőrség jelenleg is vizsgál több állítólagos támadást, amelyek afgán, szíriai és bolgár embereket értek Chemnitzben.

photo_camera Fotó: SEBASTIAN WILLNOW/dpa Picture-Alliance/AFP

A szélsőjobbos Pegida-mozgalom demonstrációt hívott össze hétfő délutánra, miközben az AfD egyik politikusa azt tweetelte, „ha az állam képtelen megvédeni a polgárait, akkor az emberek mennek utcára, és megvédik saját magukat. Manapság az állampolgárok feladata, hogy megállítsák a halálos késes migrációt.”

photo_camera Fotó: SEBASTIAN WILLNOW/dpa Picture-Alliance/AFP

Eközben utcára vonultak az antináci tüntetők is, ebből alakult ki az a hétfő esti helyzet, hogy jelentős számú rendőri erő próbál féken tartani két, közel ezerfős csoportot. A két tömeget méterek választották el egymástól, és egymást gyalázták. A sérülések akkor történtek, amikor a tüntetők tárgyakat kezdtek egymásra dobálni. A megmozdulások ezekben a percekben is tartanak.

photo_camera Fotó: SEBASTIAN WILLNOW/dpa Picture-Alliance/AFP

Az ügyben megszólalt Angela Merkel német kancellár hivatala is:

Steffen Seibert kormányszóvivő azt mondta, nem fogják tűrni az önbíráskodást, és azt, hogy az utcákon eltérő kinézetű és származású emberekre vadásszanak, és gyűlöletet terjesszenek.

(BBC, DW)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.