A német rendőrség nyomoz, mert valaki szivárogtatott a szélsőjobbnak a chemnitzi tüntetés előtt

2018 augusztus 29., szerda 15:52
302

A német rendőrség vizsgálja, kik juttathatták el a szélsőjobboldali csoportoknak annak az elfogatóparancsnak a fotóját, amit a Chemnitzben történt vasárnapi, halálos késelés egyik gyanúsítottja ellen adtak ki. A dokumentumban szerepelt a férfi teljes neve is. Azóta a rendőrség a gyilkosság miatt már őrizetbe vett egy szíriai és egy iraki férfit.

A gyilkosság miatt a szélsőjobboldali csoportok vasárnap és hétfőn is tüntetéseket tartottak a kelet-németországi városban. Mivel a rendőrség alábecsülte a számukat, a feldühödött tömeg egy része vasárnap bevándorlókra kezdett vadászni, hétfőn pedig majdnem összecsaptak az ellentüntetőkkel, amikor 600 rendőr próbálta kordában tartani a több ezres tömeget.

Az elfogatóparancsot Lutz Bachmann, a bevándorlásellenes Pegida mozgalom alapítója tehette fel az internetre, aki korábban gyakran dicsekedett azzal, hogy jó kapcsolatai vannak a rendőrségnél. Az ilyen dokumentumoknak nemcsak a nyilvánosságra hozatala, hanem a terjesztése is bűncselekmény,a rendőrség most szolgálati titok megsértése miatt indított nyomozást, amiért akár öt év börtön is járhat. (Süddeutsche Zeitung)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt