A német rendőrség nyomoz, mert valaki szivárogtatott a szélsőjobbnak a chemnitzi tüntetés előtt

külföld
2018 augusztus 29., 15:52
comments 296

A német rendőrség vizsgálja, kik juttathatták el a szélsőjobboldali csoportoknak annak az elfogatóparancsnak a fotóját, amit a Chemnitzben történt vasárnapi, halálos késelés egyik gyanúsítottja ellen adtak ki. A dokumentumban szerepelt a férfi teljes neve is. Azóta a rendőrség a gyilkosság miatt már őrizetbe vett egy szíriai és egy iraki férfit.

A gyilkosság miatt a szélsőjobboldali csoportok vasárnap és hétfőn is tüntetéseket tartottak a kelet-németországi városban. Mivel a rendőrség alábecsülte a számukat, a feldühödött tömeg egy része vasárnap bevándorlókra kezdett vadászni, hétfőn pedig majdnem összecsaptak az ellentüntetőkkel, amikor 600 rendőr próbálta kordában tartani a több ezres tömeget.

Az elfogatóparancsot Lutz Bachmann, a bevándorlásellenes Pegida mozgalom alapítója tehette fel az internetre, aki korábban gyakran dicsekedett azzal, hogy jó kapcsolatai vannak a rendőrségnél. Az ilyen dokumentumoknak nemcsak a nyilvánosságra hozatala, hanem a terjesztése is bűncselekmény,a rendőrség most szolgálati titok megsértése miatt indított nyomozást, amiért akár öt év börtön is járhat. (Süddeutsche Zeitung)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.