Már több mint hétezren vannak a kétezer fős leszboszi befogadótáborban

Hatékonyabb és gyorsabb munkára szólította fel a görög hatóságokat a ENSZ Menekültügyi Főbiztossága, mert a leszboszi befogadótábor veszélyesen túlzsúfolódott. A menedékkérelmek elbírálásának felgyorsítása, és a menedékre jogosultak mielőbbi továbbszállítása enyhíthetné a kialakult feszült helyzetet.

A Mória város mellett lévő kétezer férőhelyes központban jelenleg több mint hétezren élnek, negyedük gyermek. Charlie Yaxley, az UNHCR munkatársa szerint a menedékkérők a borzalmas körülmények miatt kezdik türelmüket veszteni, egyre több emberen mutatkoznak mentális egészségügyi problémák tünetei.

Fotó: ARIS MESSINIS/AFP

A leszboszi Mitílíni polgármestere, Szpírosz Galinosz csütörtökön kért azonnali intézkedést a kormánytól, szerinte erőszakba torkollhat az állandó túlzsúfoltság a sziget táboraiban. 

Az UNHCR kiemelte: nemcsak Leszboszon Számoszon egy 700 férőhelyes regisztrációs központban 2700 ember él összezsúfolva, míg Kósz és Híosz szigetén ezek a létesítmények elérték kapacitásuk kétszeresét. (MTI)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.