Terrorcselekményként kezeli a rendőrség a pénteki amszterdami késelést

külföld
2018 szeptember 01., 20:48
comments 94

Egy 19 éves afgán állampolgár késelt meg két amerikait pénteken Amszterdam központi pályaudvaránál. A városi hatóságok szerint terrorista indíték volt a támadás hátterében, és terrorcselekményként kezelik az esetet.

photo_camera Fotó: REMKO DE WAAL/AFP

A 444-en is beszámoltunk róla, hogy egy férfi késsel támadt két emberre a vasútállomás egyik vágánynál, mindkettejüket megsebesítette. A támadót végül a rendőrök lelőtték, és az áldozatokkal együtt kórházba szállították. 

A nyomozóhatóságok annyit árultak el idáig a nyomozásról, hogy  nincs okuk feltételezni valamilyen különleges, személyes okot az áldozatok kiválasztása mögött. Az Egyesült Államok hollandiai nagykövetsége szombaton azonosította a megtámadott állampolgárokat. Az áldozatok állapota súlyos, de nem életveszélyes.

A városi hatóság közleménye szerint a tettes (Jawed S.) első megnyilvánulásai alapján egyértelmű, hogy a férfit radikális politikai indíték vezérelte. Mark Rutte miniszterelnök a Twitteren szintén megerősítette, hogy szélsőséges ideológiai motívumok állnak a támadás mögött. A támadó férfinek Németországban volt állandó lakhelye, a holland hatóságok már felvették a kapcsolatot a németekkel, és megkezdték lakóhelye átkutatását. 

Az önkormányzat azt is közölte, hogy az eset miatt nem rendelnek el különleges biztonsági intézkedéseket, mert a rendőrök gyors közbelépése épp azt mutatta, hogy a város rendészetileg fel van készülve az ilyen esetekre. (AP)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.