Videotéka: „Erkölcsök, megjelenés, disztingválás, hosszú haj?”

Ezen a héten Gazdag Gyula legendás dokumentumfilmjét A válogatást turkáltuk ki a Youtube mélyéről. A történet szerint 1970-ben a csepeli ÁFOR KISZ bizottsága beatzenekart keres, hogy megszólítsa és összehozza a helyi munkás fiatalságot. Így nézett ki egy ifjúkommunista brainstorming:

„– Az elsődleges cél, hogy ideszokjanak a fiatalok.
– És mi lesz, ha ideszoktak?
– Ez egy elég komoly kérdés, ezen még nem is gondolkodtunk.” 

A rádióban közzétett felhívásra váratlanul 95 zenekar jelentkezik. „Ez olyan, mint a kapitalizmus, válogatni lehet” mondja kacagva Szabó Ferenc kerületi KISZ titkár. Ezzel elindul a válogatás, ahol egyre másra új és új szempontok merülnek fel: Mi lesz, ha jön a zenekar sleppje? Egy zenekar hány személyt köteles beléptetni a KISZ-be? Milyen legyen az öltözékük és a hajuk? Hordhatnak-e hippikeresztet? Szabad-e a földön fetrengeni?

Gazdag Gyula a Balázs Béla Stúdió rendezőjeként nagyon fiatalon, 23 évesen forgatta, rendezte, vágta A válogatást, amit elkészülte után rögtön be is tiltottak. Csak 12 év múlva engedélyezték nyilvános vetítését. A rendező további filmjei is hasonló sorsra jutottak. Dobozba zárták A bankettet, A határozatot, és a rendező korai játékfilmjeit is A Sípoló macskakövet és a Bástyasétány '74. 

Gazdag Gyula dokumentumfilmjei valódi dokumentációk, tehát nem olyan típusú tévéfilmek, amiket National Geographic csatornáján vagy a Spektrumon láthatunk, és amiket tévesen dokumentumfilmeknek hívunk. Gazdag filmjeiben nem egy narrátor interpretálja a múlt eseményeit, amit különféle képek és animációk illusztrálnak, hanem valódi történések zajlanak a kamera előtt. Itt nem emberek visszaemlékezéseit halljuk, hanem láthatjuk, ahogy valóban megtörténnek az események. Nincs hígítás, vegytiszta dokumentumfilm. Benne van minden, amit a krumplifejű kelet-európai szocializmusról tudni érdemes. 

A válogatás 40 perc, 1970 (gyártó cég: Balázs Béla Stúdió, Budapest)

A Videotéka korábbi adásai:

„Nem leszek egy 18 éves hulla”

„Mire ezt a levelet megkapod, én már nem élek, egy volt rajongótok”

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.