A brit hústermékek több mint ötöde más állat DNS-ét is tartalmazta, mint ami a csomagoláson szerepelt

A brit népegészségügyi hatóság (FSA) 665 kereskedelmi forgalomban kapható hústerméket elemzett ki 2017-ben, és azt találták, hogy 145 esetben olyan állatok húsa is belekerült a termékbe, melyet nem jeleztek a csomagoláson. 

Az FSA szerint az eredmények szándékosságra utalnak, ugyanakkor elismerték, hogy a vizsgálat során kifejezetten nézték azokat a vállalkozásokat, melyek esetében fennálltak fogyasztóvédelmi aggályok. 

A mintákat összesen 487 vállalkozástól gyűjtötték be, szupermarketek és éttermek mellett húsfeldolgozóktól is. 

Volt olyan minta, ami összesen négyféle állattól tartalmazott DNS-t, és volt olyan minta is, melynél egyáltalán nem volt DNS-nyoma annak az állatnak, aminek a húsát elvileg árulták. 

A leggyakrabban a bárányhús volt felütve mással, utána a marha és a kecske következett. Legtöbbször tehénhús keveredett mások mellé, de a disznó, csirke és a bárány is jól vissza-visszatért. 

A vagdalt húsokat címkézték fel legtöbbször tévesen, de a kolbászok és a kebabhúsok is elől szerepeltek. 

A hasonló húsipari csalás globális jelenség, és évszázadok óta létezik, világszerte küzdenek a hatóságok a problémával. (BBC)

Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.