Egy nő keresztbe font karja mutatta meg, hogy a Trump-ellenes twitterezők is nagyon súlyosan tudják tolni a legképtelenebb összeesküvés-elméleteket

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!

John Bash republikánus ügyész Texas államban, korábban Donald Trump jogi tanácsadója is volt, és kedden jelent volt Trump új főbíró-jelöltjének, Brett Kavanaughnak a meghallgatásán. Vele volt felesége, Zina Bash is, aki a hosszadalmas meghallgatás egy pontján keresztbe fonta a karját maga előtt, így pihentetve a kezét. Íme:

Jól jellemzi az amerikai politikai közállapotokat, illetve a Twitteren és más közösségi oldalakon kialakuló felháborodások és shitstormok természetét, hogy tízenpár órával az eset után a jelenetről készült felvételek több milliós megtekintésnél járnak, és már a Washington Postnak kellett cikket közölnie arról, hogy John Bash szerint felesége nem egy szélsőjobboldali, a fehér felsőbbrendűséget hirdető üzenetet közvetített ezzel a mozdulattal. 

Erre azután volt szükség, hogy a Twitteren szélsebesen kezdtek el terjedni összeesküvés-elméletek, melyek szerint Zina Bash a 4chan-ről ismert kézmozdulattal, azaz az ujjaival kört formázva a náciknak üzent. 

John Bash közleménye szerint mindenkinek szégyellnie kéne magát, aki erről az összeesküvésről posztol, és korábban nem is tudtak arról, hogy ennek a kézmozdulatnak van egy ilyen olvasata is, a felesége egyszerűen csak pihentette a karjait a hosszúra nyúlt meghallgatás alatt. 

Az elmélet amúgy már a meghallgatás alatt szárnyra kapott: sok követővel rendelkező liberális, Trump-ellenes felhasználók kezdték el kirakni a jelenetet azzal, hogy a pont Kavanaugh mögött ülő Bash az oké-jelet mutatja az ujjaival, azaz ahogy a kezét pihentetve a mutató- és a hüvelykujja egy kört formáz. 

A gesztust magát nem tartja nyilván gyűlöletszimbólumként egyetlen szervezet sem, de netes trollok ideje már próbálkoznak azzal, hogy ezt a hoaxot elterjesszék, ezzel verve át embereket arról, hogy Trump környezetében sokan a szélsőjobboldaliaknak üzennek titkos jelekkel. 

Kedd estére Bash nevével tele volt az amerikai Twitter, volt poszt, ami több mint tízezer megosztásig jutott, a videó pedig hárommilliós megtekintés fölött járt:

John Bash szerint a vádak azért is képtelenek, hiszen felesége anyja mexikói, míg apja zsidó családból származik, nagyszülei holokauszt-túlélők, és a nő Mexikóban született. 

Közben a józanabb, racionalitás talaján maradt elemzők pedig arról posztoltak, hogy Kavanaugh meghallgatásán bőven volt miért aggodalmaskodni alkotmányos szempontból (például mert csak a meghallgatás előtti éjszaka adtak át a bizottságnak 42 ezer oldalnyi dokumentumot a korábbi jogi munkáiról), és nem a kézjelekkel kellett volna foglalkozni:

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.