A német titkosszolgálat vezetője szerint nem vadásztak bevándorlókra Chemnitzben

Még 12 millió forintot szeretnénk összegyűjteni az év végéig. Köszönjük, hogy összedobjátok. Akkor nem tartozunk majd senkinek, csak köszönettel - nektek.

Egyre zavarosabb a helyzet Németországban a múlt heti chemnitzi események miatt. A szászországi városban két hete egy afganisztáni és egy iraki férfi megkéselt három német állampolgárt, akik egyike belehat sérüléseibe. A gyilkosság után tüntetéssorozat indult a menekültek ellen, ahol többen náci karlendítésre ragadtatták magukat, nagy megütközést keltve Németországban. Később antirasszista megmozdulások is voltak a  városban.

Német lapok arról is beszámoltak, hogy az első szélsőjobbos tüntetés idején a városban több nem fehér járókelőt is megkergettek, megtámadtak. Szászország miniszterelnöke szerdán azt mondta, hogy ilyen nem történt, mire Angela Merkel kancellár közölte, hogy az általa látott képek alapján igenis történt ilyen, és elítélte a támadásokat.

Pénteken a helyzet még bonyolultabbá vált, mert a német titkosszolgálat vezetője,  Hans-Georg Maassen azt nyilatkozta, hogy nem tud ilyen esetről, nincs rá bizonyíték, és hamisítvány lehet a hajtóvadászatról megjelent videó is. Mind Seehofer belügyminiszter, mind a szászországi belügyminiszter sietve kijelentették, hogy nem kételkednek az elhárítás vezetőjének ítéletében, és nem volt szerintük sem hajtóvadászat.

Megkérdezték Angela Merkelt is, hogy bízik be Maassenben továbbra is, aki csak annyit válaszolt, hogy fontos és felelősségteljes munkája van az elhárítás vezetőjének.

Ugyanakkor sokan Maassen lemondását követelik, vagy éppen arról beszélnek, hogy a menekültügyben a kancellárt rendre kritizáló belügyminiszter, Seehofer politikai érdekei szerint nyilatkozott csupán. 

Egy német újságíró szakszervezet például állítja, hogy több újságíró is személyesen győződött meg arról, hogy voltak hajtóvadászatok. Az ellenzéki zöldek és a kormányzó szociáldemokraták sem osztják Maassen meglátását, szerintük a kémfőnök csak zavart okozott a nyilatkozatával. (reuters)

Még 12 millió forintot szeretnénk összegyűjteni az év végig
Eddig összegyűlt: 9,7 millió Forint

Egész évben sokan támogattátok a szerkesztőséget, a ti segítségetek nélkül a 444 nem tudna stabilan működni. Most év végéig még 12 millió forintot szeretnénk összegyűjteni, ezt a pénzt az újság bővítésére fordítanánk, például abban is segítene, hogy januártól két új riporterrel kezdjük az évet. Segíts, hogy a 444 bővülni tudjon!

Támogasd a 444 szerkesztőségét!
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.

Nélkületek nincs 444

Csak a 444 és a sajtószabadság ügye mellett elkötelezett olvasók támogatása teszi lehetővé, hogy alaposan tudjunk foglalkozni a legfontosabb témákkal.