75 embert ítéltek halálra a Muszlim Testvériség tagjai ellen folytatott óriásperben Egyiptomban

A megvádolt 739 személy közül 75-öt ítélt halálra egy egyiptomi bíróság abban az öt éve folyó eljárásban, amit Mohammed Morszi megbuktatott egyiptomi elnök szimpatizánsai, az őt támogató szervezet tagjai ellen folytattak le. 

A kairói büntetőtörvényszék még júliusban hozott ítéletet a vádlottak ellen, amelyet megküldtek felülvizsgálatra az egyiptomi főmuftinak, aki nem kötelező jellegű véleményt mond az ítéletekről. Megerősítő ítélet született szombaton.

A Muszlim Testvériség mozgalom 2011-ben vette át Egyiptom politikai irányítását Mubarak elnök bukása után, a mozgalom által szervezet párt választást nyert, majd 2012-ben elnökjelöltje, Mohammed Morszi megnyerte az elnökválasztást. Ám egy évvel később az elnök - akit ellenfelei azzal vádoltak, túlságosan központosítja a hatalmat - meglehetősen zavaros körülmények között megbukott.

A szervezet tagjai 2013 júliusában ülősztrájkot kezdtek, amit augusztus közepén a rendkívüli állapotot kihasználva az új, ma is hivatalban lévő elnök, el-Sisi utasítására a rendőrség brutálisan szétvert. A Rabaa al-Adawiya téri összecsapásokban több száz tagot bebörtönöztek, 600-an meghaltak, 2000-en megsebesültek. A rendőrök közül 43-an lelték halálukat. Azóta el-Sisi éppen olyan központi elnöki rendszert vezetett be Egyiptomba, amivel annak idején a Testvériséget gyanúsították.

A mostani perben a legsúlyosabb büntetést, halálbüntetést 75-en kaptak, közöttük a mozgalom egyik vezetője, Essam el-Erian, vagy az iszlamista kormány ifjúsági minisztere, Osama Yassin. A vádpont között volt gyilkosság, "törvénytelenségre való felbujtás".

A szervezet legfelsőbb vezetőjét, Mohammed Badiet életfogytiglanra ítélték 45 társával együtt. 374-en 15, míg 22-en 10 év börtönbüntetést kaptak.

Mahmoud Abu Zeid az ítélethirdetés napjánFotó: TAREK WAJEH/dpa Picture-Alliance/AFP

Öt évet kapott az az egyiptomi fotós, Mahmoud Abu Zeid, azaz Shawkan is, aki dolgozott, azaz fotózott az ülősztrájkon, illetve a demonstráció szétverésén. 

Az ítéletet Hassan Farid el-Shami bíró hirdette ki szombaton. Az Amnesty International nemzetközi jogvédő szervezet szerint, amely más szervezetekkel párhuzamosan évek óta bírálta az eljárást, a "igazságszolgáltatás groteszk paródiájának" nevezte az eljárás végeredményét.

A vádlottak öt éven át ültek előzetes letartóztatásban, jóllehet Egyiptomban két évet lehet valakit előzetesben tartani. "Az eljárás nélkülözött minden normát és előírást" - közölte a Guardiannal Hussein Baoumi, az AI helyi munkatársa, aki elmondta, a védelem által beidézett több mint kétszáz tanúból csak 50-60-at hallgatott meg a bíróság, és több CD-nyi, a védelem által csatolt bizonyítékot nem fogadott be."

"Őket gyilkolták le, és most azért ítélik el őket, amit ellenük elkövettek" - mondta egy, a bíróság épülete előtt tiltakozó asszony, a halálra ítélt miniszter rokona. (Guardian/MTI)