Esőből is több esne, ha egy gigászi nap- és szélerőműtelepet építenének a Szaharában

Tbg
környezetvédelem
2018 szeptember 08., 19:41
comments 169

Nagy szél- és naperőműtelepek építése alaposan megváltoztathatja egy régió földrajzi adottságait, akár még lokális felmelegedéshez is vezethetnek. 

A Science tudományos szaklapban publikált tanulmány szerint viszont éppen ezt a jelenséget kihasználva, a Szaharába épített óriási erőműteleppel rengeteg energiát lehetne termelni úgy, hogy a számítások szerint több csapadék is esne a sivatagos területre.

A tanulmány azzal számol, hogy ha a Szahara felületének 20 százalékán, azaz 9 millió négyzetkilométeren nap- és szélerőműveken telepítenénk, nemcsak a Föld energiaszükségletét fedeznénk, de a helyi időjárást is kedvezőbbre lehetne az átlagosan napi 0,24 mm-es csapadékot 0,59-re lehetne feltornászni - ami mezőgazdasági művelésre is lehetőséget adna a Szahara félszáraz, Száhel-övezetében.

A szélerőművek ugyanis a felső, melegebb levegőt keringetik, ez pedig az éjszakai lehűlést csillapítaná, felgyorsítva a párolgást, amiből a csapadéktöbblet lenne a modell szerint. Ugyanígy a sötét színű naperőművek is hozzájárulnának a lokális melegedéshez.

Ezeket a hatásokat már korábban tanulmányozták, de első ízben végeztek számításokat a vegetációra gyakorolt hatás tekintetében, közölte Yan Li, az Illinois-i egyetem posztdoktorandusza. A tanulmány szerzői szerint a Szaharában és egyéb sivatagos, száraz vidékeken ki lehetne használni az ilyen óriási telepeknek a kontinentális éghajlaton károsnak tartott hatásait. (AFP/Science)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.