Esőből is több esne, ha egy gigászi nap- és szélerőműtelepet építenének a Szaharában

2018 szeptember 8., szombat 19:41
176

Nagy szél- és naperőműtelepek építése alaposan megváltoztathatja egy régió földrajzi adottságait, akár még lokális felmelegedéshez is vezethetnek. 

A Science tudományos szaklapban publikált tanulmány szerint viszont éppen ezt a jelenséget kihasználva, a Szaharába épített óriási erőműteleppel rengeteg energiát lehetne termelni úgy, hogy a számítások szerint több csapadék is esne a sivatagos területre.

A tanulmány azzal számol, hogy ha a Szahara felületének 20 százalékán, azaz 9 millió négyzetkilométeren nap- és szélerőműveken telepítenénk, nemcsak a Föld energiaszükségletét fedeznénk, de a helyi időjárást is kedvezőbbre lehetne az átlagosan napi 0,24 mm-es csapadékot 0,59-re lehetne feltornászni - ami mezőgazdasági művelésre is lehetőséget adna a Szahara félszáraz, Száhel-övezetében.

A szélerőművek ugyanis a felső, melegebb levegőt keringetik, ez pedig az éjszakai lehűlést csillapítaná, felgyorsítva a párolgást, amiből a csapadéktöbblet lenne a modell szerint. Ugyanígy a sötét színű naperőművek is hozzájárulnának a lokális melegedéshez.

Ezeket a hatásokat már korábban tanulmányozták, de első ízben végeztek számításokat a vegetációra gyakorolt hatás tekintetében, közölte Yan Li, az Illinois-i egyetem posztdoktorandusza. A tanulmány szerzői szerint a Szaharában és egyéb sivatagos, száraz vidékeken ki lehetne használni az ilyen óriási telepeknek a kontinentális éghajlaton károsnak tartott hatásait. (AFP/Science)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt