Fekete, szőrös nyelve lett az antibiotikumoktól egy amerikai nőnek

Egészségügy
2018 szeptember 08., 06:19
comments 72

Nagyon ritkán előforduló rendellenességről tett közzé esetleírást a New England Journal of Medicine (NEJM) című szakfolyóirat: egy 55 éves amerikai nőnél a fekete, szőrös nyelv (BHT) előrehaladott állapota jelentkezett. 

A nő egy autóbaleset után, sérült lába miatt került kórházba. Mivel a sebe elfertőződött, antibiotikumot írtak fel neki, de egy hét után furcsa mellékhatások jelentkeztek. Nemcsak rosszul lett, és rossz ízt érzett a szájában, de a nyelve is feketévé vált. 

Kezelőorvosa, Yasir Hamad korábban olvasott már hasonló esetről, de saját szemével még sosem látott ilyet. A BHT, avagy a lingua villosa nigra ugyanis egy létező rendellenesség, de olyan ritkán fordul csak elő, hogy a legtöbb orvosnak esélye sincs élőben is találkozni vele. 

Szerencsére amúgy bármennyire is szörnyen hangzik, a BHT kezelhető és visszafordítható, és ilyenkor, bár a betegség neve erre utal, nem nő valójában szőr a nyelvünkre. Hanem a nyelvszemölcseink megnőnek, emiatt a táplálékrészecskék és a baktériumok odaragadnak, ez pedig elszíneződéshez, nem ritkán pedig égető érzéshez vezet. 

A legtöbb esetben a nyelv sárgássá vagy barnássá válik, ritka viszont, hogy fekete legyen. A feketére színeződés egyes gyógyszerek mellékhatása lehet, de emellett a dohányzás, a rossz szájhigiénia, de akár a kemoterápia is okozója lehet. 

Ebben a konkrét esetben a minociklin nevű antibiotikum következménye volt. A fekete, szőrös nyelv kezelése általában nem bonyolult, elsőnek is meg kell szüntetni a gyógyszer szedését, amely okozza, majd alapos szájtisztítással gyorsan eredményeket lehet elérni. Az amerikai nő nyelve négy héttel a tünetek megjelenése után már ismét normális volt. (Buzzfeed)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.