Szexuális bűncselekmény gyanújába keveredett Trump főbírójelöltje

Még 12 millió forintot szeretnénk összegyűjteni az év végéig. Köszönjük, hogy összedobjátok. Akkor nem tartozunk majd senkinek, csak köszönettel - nektek.

Brett M. Kavanaugh esküt tesz 2018. szeptember 4-i szenátusi meghallgatásán.Fotó: SAUL LOEB/AFP

A szövetségi hatóságokhoz fordult egy vezető demokrata politikus, Diane Feinstein szenátor Donald Trump legfelsőbb bírósági bírójelöltje, Brett M. Kavanaugh ügyében. A történet elég rejtélyes, Feinstein mindössze annyit árult el az egészről, hogy egy névtelenségbe burkolózó, és anonimitását mindenáron őrizni akaró személytől kapott információt valamiről, amit nem árulhat el, de ami miatt a hatóságokhoz fordult.

"Tegyük világossá: ez egy közlemény egy titkos levélről, ami egy titkos ügyről szól, és egy azonosítatlan személytől érkezett. Hát, jó" - reagálta minderre a Twitteren John Cornyn republikánus szenátor, a Szenátus illetékes bírósági szakbizottságának tagja és a szenátusi republikánusok második számú embere.

A New York Times értesülései szerint a levelet, amit Feinstein a hatóságoknak továbbított, egy nő írta, akivel szemben Kavanaugh szexuális bűncselekményt követhetett el akkor, amikor még mindketten középiskolások voltak. A levelet az áldozat még júliusban küldte el egy kaliforniai demokrata képviselőnek, Anna Eshoonak. Feinstein tőle kapta meg a levelet, aminek a létezéséről és tartalmáról szerda este tájékoztatta demokrata kollégáit a bírósági szakbizottságban, de még velük se osztotta meg a levelet. A Times értesülései szerint a bizottság demokrata tagjainak egy része arra biztatta, hogy ossza meg az FBI-jal, mások viszont a nyilvánosságra hozatal mellett érveltek. Feinstein az előbbiek tanácsára hallgatott.

A levél most tehát már az FBI birtokában van, amelynek amúgy feladata is a szövetségi tisztségviselők kinevezés előtti átvilágítása. A nyomozóhatóság csütörtökön annyit közölt, hogy megkapták Feinstein levelét, amit bele is tettek a Kavanaugh-ról szóló aktájukba. Magyarán, akik hozzáférhetnek az átvilágítási anyaghoz, azok a levelet is olvashatják - például a bírósági szakbizottság tagjai, vagy a Fehér Ház illetékesei.

Az FBI azt is közölte, hogy bűnügyi nyomozás nem indult az ügyben, de ez ebben az esetben semmit sem jelent: Kavanaugh 1965-ben született, a gimnáziumot 35 évvel ezelőtt járta ki, így mostanra bármilyen szexuális bűncselekmény, amit gimnazistaként elkövethetett, már rég elévült.

A Fehér Ház azonnal reagált is a történtekre, amint kézhez kapták a frissített háttéraktát. Kerri Kupec fehér házi szóvivő szerint az egész csak a demokraták kétségbeesett kísérlete, hogy az utolsó pillanatban megakadályozzák Kavanaugh kinevezését. "A meghallgatások alatt Kavanaugh bíró 65-ször találkozott a szenátorokkal, harminc órán át tanúskodott, kétezer kérdést válaszolt meg nyilvánosan, továbbiakat zárt ajtók mögött, de egészen a kinevezése előtti utolsó pillanatig nem állította senki, hogy új "információi" volnának róla" - mondta.

Részben igaz, amit Kupec mond, de az is igaz, hogy a Fehér Ház az utolsó pillanatig akadályozta például annak a több tízezer oldalnyi iratnak az átadását, amely Kavanaugh Bush elnöksége alatt a Fehér Háznak végzett munkáját dokumentálta, ahogy azt is megakadályozták, hogy a bizottság meghallgathassa Manuel Mirandát, aki gyanújuk szerint Bush elnöksége idején a demokrata szenátorok számítógépeiről illegálisan megszerzett anyagokat adott át Kavanaugh-nak. A szenátusi szakbizottság republikánus többsége emellett megakadályozta azoknak az iratoknak a kikérését is, amelyekből kiderülhetne, hogy valójában milyen szerepe volt Kavanaughnak jogtanácsosként az illegális lehallgatások és kínzások ügyében kiadott megengedő szakvélemények írásában.

Még 12 millió forintot szeretnénk összegyűjteni az év végig
Eddig összegyűlt: 0,2 millió Forint

Egész évben sokan támogattátok a szerkesztőséget, a ti segítségetek nélkül a 444 nem tudna stabilan működni. Most év végéig még 12 millió forintot szeretnénk összegyűjteni, ezt a pénzt az újság bővítésére fordítanánk, például abban is segítene, hogy januártól két új riporterrel kezdjük az évet. Segíts, hogy a 444 bővülni tudjon!

Támogasd a 444 szerkesztőségét!
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.