Egész őszre kitiltottak volna mindenkit a somogyi állami erdőkből a vadászok miatt, de a népi tiltakozás és a sajtó érdeklődése miatt visszavonták a tilalmat

2018 szeptember 15., szombat 3:15
604

"Azért írok Nektek, mert egy olyan jelenség kezd kialakulni itt Dél-Somogyban, ami nagyon sok itt élő ember életét befolyásolja."

Pár napja kétségbeesett levelet kaptam egy somogyi kistelepülésen élő férfitől, aki arról számolt be, hogy a megye erdeinek nagy részét birtokló állami erdészet, a Sefag Zrt. minden eddiginél drasztikusabb erdőlátogatási tilalmat rendelt el. A hozzá tartozó erdők nagy részéből szinte az egész őszi szezonra, vagyis szeptemberre és októberre is egész napra kitiltottak mindenkit, aki nem vadászni megy oda. Vagyis a köztulajdonú erdőkben nem szabad sem kirándulni, sem kutyát sétáltatni, sem gombászni, sem bogyókat, sem tűzifát gyűjteni.

Ez pedig alapjaiban változtatja meg a környékbeli kistelepülések lakosainak megszokott életmódját:

"Rengetegen járják itt az erdőt, főleg gombáznak, nagyon jó gombatermő vidékek vannak itt. A Nemzeti Park területein jómagam is sok túrát teszek, nagyjából ezért is költöztem vissza, és nem maradtam külföldön. (...) Ilyenkor szoktunk vargányát, őzlábat, stb. szedni, nagyjából minden környező falu lakosságának a fele."

Nem arról van szó, hogy az erdőjárás korlátozása önmagában elfogadhatatlan vagy szokatlan lenne, vagy hogy a vadászoknak ne lenne joguk a hobbijuk biztonságos űzéséhez, illetve az erdészetnek a bevételszerzéshez, csakhogy az ilyen drasztikus lezárás korábban nem volt gyakorlat errefelé:

"Szeptemberben ugyan csak 9-15 óráig lehetett az erdőn lenni, de hozzászoktunk. Most azonban szeptember 1-étől október 31-ig 0-24 órás erdőlátogatási tilalom van."

Olvasónktól - aki elég keserűen jegyezte meg, hogy "Jómagam sem tudok így a Nemzeti Park munkatársainak segíteni, mert nincs rá lehetőségem, tilos az erdőbe mennem, amit 2 éves korom óta csinálok, ahogy a felmenőim is tették" - azt is megtudtuk, hogy több helyen népi aláírásgyűjtés indult a nehezen megemészthető tiltás ellen.

A sztori ezután következő fejezete pontosan megmutatta egyfelől a nyilvánosság ma is meglévő erejét, másfelől a magyar kormányzat nehezen érthető hozzállását a sajtóhoz.

Az ügyben ugyanis megkerestem a Sefag Zrt-t, érdeklődve az aláírásgyűjtésről is, akik az erdőgazdaságokat felügyelő Agrárminisztériumhoz irányítottak. Választ egyik helyről sem kaptam, cserébe egyszer csak azt vettem észre, hogy minden jelzés nélkül megváltoztatták a korlátozást, a vonatkozó cikket pedig úgy frissítették a cég webolodalán, hogy most már csak egyetlenegy erdőt zárnak le teljesen két hónapra, a többin stikában visszállították a korábban szokásos, délutántól reggelig tartó korlátozást.

Szóval tartottak a nyilvánosságtól, de annyira azért nem, hogy az annak nevében kérdezőknek civilzált módon választ is adjanak. De a lényeg persze az, hogy az életidegen, a környékbelieket fájdalmasan érintő korlátozásokat visszavonták.

A többi állami erdőgazdaságban - a weboldalaikon olvasható hirdetmények alapján - szintén a délutántól reggelig tartó lezárás az őszi sztenderd:

 • A Bakonyerdő erdeit 16 és 9 óra között zárják le, de csak szeptemberben.
 • A csongrád-békési Dalerd Zrt területén egészen extrém hosszú időre zárnak le egy erdőt, de csak egyetlen, jól körülhatárolható részt, Gyulánál. Azt viszont teljesen, ráadásul szeptember 15-től egészen jövő február 28-ig.
 • A Gemenc Zrt.-nél vegyes megoldást választottak. Bár alapvetően az összes erdejüket lezárják egész napra - de csak szeptemberben - a hatból négy erdőben meghagytak néhány, napközben szabadon járható turistaútvonalat is.
 • A Kisalföldi Erdőgazdaság erdeit szeptemberre zárják le a nagyközönség előtt, de csak 17 és 8 óra között.
 • Hasonló a helyzet a Mecsekerdőnél, csak itt 16 órától tart reggel 8-ig a korlátozás.
 • A Vérteserdő 3 errdőszakaszon rendelt el korlátozást, egy helyen szeptember 10 és október 31, 2 helyen szeptember 10 és október 10 között, 16-tól 9 óráig.
 • A Zalaerdőnél kivételesen felnőttként kezelik a lakosságot, ők ugyanis kifejezetten nem tiltanak semmit, csak közlik az emberekkel, hogy szeptemberben intenzív szarvasvadászatot folytatnak minden nap 16 és 8 óra között. "Vadászatra jogosultként arra kér mindenkit, hogy mező- és erdőgazdasági munkája, valamint szabadidős tevékenysége során ezt vegye figyelembe!" - írják a Bozót Liberálisai.
 • A Budapesti Erdőgazdaság 3 területén korlátoz, mindenütt 16 és reggel 9 között: Süttőn szeptember második felében, Uzsán szeptemberben, Lovasberényben pedig októberben, 23-áig.
 • A Kaszó Zrt.nél már augusztus 20. óta tart az október 20-ig érvényes, 15 órától reggel 9-ig tartó erdőlátogatási tilalom.
 • A veszprémi Verga Zrt három erdőben rendelt el szeptember 1. és október 15. közé 16 órától 9-ig korlátozást.

A többi cég oldalán nem találtam hirdetményt, náluk rákérdeztem a részletekre, amikkel frissítem a cikket, amint megkapom őket.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

 1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
 2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
 3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt