Baj, ha valaki csak az interneten tudja levetkőzni a gátlásait

FILM
2018 szeptember 16., 12:05
comments 150

Csütörtök óta megy a mozikban Schwechtje Mihály első nagyjátékfilmje, a Remélem legközelebb sikerül meghalnod :), az első olyan magyar alkotás, ami az iskolai és az online zaklatás témájához nyúlt. A történet szerint a gátlásos Eszter beleszeret tanárába, a szerelem online zaklatásba fordul, és egyre szürreálisabb fordulatokat vesz. A filmről részletesebben itt írtunk. A vetítés után a két főszereplőjével, Herr Szilviával és Rácz Dáviddal beszélgettünk szerelemről, suliról, tinédzserekről és persze a forgatásról. Vigyázat, az interjúban előfordulnak spoilerek!

photo_camera Fotó: botost/444.hu

Láttátok már a filmet?

Herr Szilvia: Igen, szombaton láttuk először az egészet.

Hogy tetszett?

Rácz Dávid: Én nem számítottam ennyire jóra. Ez a forgatás két éve volt, és ez alatt az idő alatt elvesztek belőlem azok a dolgok, amiktől jó volt, de most minden eszembe jutott.

Szerintetek mi ennek a filmnek a műfaja?

Dávid: Szerintem dráma, egy olyan dráma, amiben vannak néha vicces elemek is.

Mennyire tinifilm?

Dávid: Nagyon. De azért amellett, hogy tinifilm, nem csak a tiniknek szól, hanem a szülőknek is, illetve minden embernek, mert erre oda kell figyelni. Közben nem olyan egyszerűen írja ezt le, hogy van egy rossz zaklató, aki tönkreteszi egy lány életét, mert a film van annyira intelligens, hogy a másik oldalát is megmutatja.

Szilvia: És azt is meg lehet érteni. 

Nem egy beteg emberről van szó a zaklató személyében, hanem egy elveszett tinédzser ő is.

Dávid: Ez a fiú a környezete áldozata. Tehát amilyen szerepet betölt az osztályban, ahogy elnyomják a többiek, ahogy nem tud kibontakozni, valószínűleg ebből adódik az is, hogy ilyen eszközhöz nyúl.

link Forrás

Dávid, a mai tinédzserek között a te karaktered, Beni mennyire számítana szemétnek?

Dávid: Egy bunkó paraszt.

Ti is gimnazisták voltatok a forgatás idején, tapasztaltatok ahhoz hasonló dolgokat, akár a suliban, akár a környezetetekben, mint amikről a film szól?

Dávid: Mi azért ugye elég jó iskolába jártunk, a Vörösmarty Gimnázium dráma tagozatára.

Szilvia: A mi iskolánkban nem fordult elő ilyen, hogy internetes zaklatás vagy egymás abuzálása, de nyilván a tágabb környezetünkből hallottunk róla. De mi magunk nem tapasztaltunk hasonlót.

Szilvia, neked van egy félmeztelen és egy közös szexjeleneted Dáviddal. Az ilyet a felnőtt színészek is kétszer is meggondolják, hogy bevállalják-e.

Szilvia: 

Eszter életének abban a szakaszában, amikor a webkamera előtt áll meztelenül, az a pillanat jelenti a törést. 

Ezért úgy látom, hogy erre szükség volt, hogy ezt megmutassuk. Azt a jelenetet több órán keresztül vettük föl. Nagyon barátságosan volt kezelve az egész, nagyon kevés volt benne annál a jelenetnél, csak amennyire mindenképpen szükség volt. A közös jelenetünk a Dáviddal pedig teljesen úgy működött, ahogy mi szerettük volna. Leültünk a rendezővel, megkérdezte, hogy szeretnénk, illetve hogy mutassuk, mit szeretnénk.

Ismertétek egymást a forgatás előtt?

Dávid: Osztálytársak voltunk.

Szilvia: Meg hát mi együtt is vagyunk.

Dávid: Azóta.

Szilvia: Igen, ott jöttünk össze igazából.

photo_camera Fotó: botost/444.hu

Most, hogy hamarosan kijön a film, sokkal több ember fog félmeztelenül látni.

Szilvia: Nem én vagyok az első, aki ilyen jelenetet vállalt, nem aggódom ezen.

Láttatok ehhez hasonló témájú tinifilmeket?

Szilvia: Én inkább sorozatokat nézek, végignéztem a 13 Reasons Why-t, ami a témához talán a legjobban kapcsolódik. Meg a Riverdale-t, ilyen tinisorozatokat.

A 13 Reasons Why-t sok kritika érte, azzal vádolták az alkotókat, nem nyúltak elég érzékenyen a témához, és akaratlanul is népszerűsítették a zaklatást és annak következményeit. Nem tartotok tőle, hogy a Remélem legközelebb sikerül meghalnodra is rásütik ezt a bélyeget?

Szilvia: Elkerülhetetlen, hogy egy film negatív kritikákat is kapjon.

A film egyik kulcsjelenetében Beni szembesül azzal, hogy a barátnőjéről félmeztelen képek készültek. Dávid, ha a való életben keverednél ilyen helyzetbe, hogyan reagálnál?

Dávid: Nem lökném le a földre. De könnyen lehet, hogy én is üvöltöztem volna, de én azért meghallgattam volna a másik felet is.

photo_camera Fotó: botost/444.hu

Mit kéne jobban csinálni, hogy ne történjen senkivel az, ami a filmben Eszterrel?

Dávid: Legyünk egymással figyelmesek, figyeljünk oda a másik érzéseire, a társadalom pedig ne termeljen ki magából olyan sérült embereket, mint a filmben Peti. Neki rossz a családi háttere is, az egész osztály gúnyolja, elnyomják, csúfolják. Tele van gátlásokkal ez a fiú. 

És az egyetlen hely, ahol ezeket a gátlásokat le tudja vetkőzni, az az internet.

Azt mondtátok, a ti gimitek elég jó hely, nem fordulnak elő a filmben látottakhoz hasonló dolgok. Mit tehet egy tinédzser, hogy ne jusson el idáig egy konfliktus? Hogyan kell kedvesebbnek lenni egymáshoz?

Dávid: A mi iskolánkban, kilencediktől, ahogy megérkezik az ember, nagyon nagy nyitottság fogadja. Sokan emiatt azt mondják, a Vörösmarty egy túl liberális iskola, de az biztos, hogy én 9. óta rengeteget fejlődtem érzelmi intelligenciában, világnézetben - és ezt tényleg fejlődésnek éreztem.

Szilvia: Ezt főleg a tanároknak köszönhetjük.

Dávid: Igen, abszolút.

Szilvia: 

Eleve jó indulás, hogy a kezdetektől egy szinten - nem is egy szinten, hanem tisztelettel kezelnek minket.

Dávid: Mondok egy egyszerű példát: ha én úgy érzem, hogy igazságtalan helyzet van az osztályban, vagy hogy igazságtalan döntést hozott a tanár velem szemben, és ezt megmondom neki - természetesen szépen, és nem ráförmedve -, akkor ő nem azt mondja, hogy én vagyok a tanár, és kuss, hanem leül veled, és megbeszélitek.

Az, ahogy a tanárok rendezték veletek a konfliktusokat, hatással volt arra, ahogy a diákok egymás között rendezték azokat?

Szilvia: Abszolút.

Dávid: Példamutatóak, igen.

photo_camera Fotó: botost/444.hu

Dráma tagozatos diákok voltatok, idén érettségiztetek. Mi a terv?

Szilvia: Nem ugyanúgy képzeljük el a jövőnket. Én a Színművészeti Egyetemet próbáltam meg, elsőre nem sikerült, úgyhogy most, hogy egy kicsit kikerüljek ebből a környezetből, és rájöjjek, hogy tényleg ezt akarom-e csinálni, elkezdtem cukrászatot tanulni. Jövőre meg ugyanúgy felkészülök.

Dávid: Nem szeretnék színész lenni. A filmezéssel akarok foglalkozni, de producerként, gyártásvezetőként.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.