Guatemala a korrupcióellenes ENSZ-bizottság vezetőjének leváltását kéri a világszervezettől

„Jimmy Morales guatemalai elnök már utasításba adta, kérvényezzük az ENSZ-főtitkáránál, hogy 48 órán belül tegyen javaslatot jelöltekre a CICIG vezetői tisztségére”, és az új bizottsági vezetőt csakis a guatemalai hatóságok hozzájárulásával szabad kijelölni

– közölte Sandra Jovel, a közép-amerikai ország külügyminisztere.

Jimmy Morales korábban kitiltotta az országból a spanyol nevének rövidítése alapján CICIG-ként ismert ENSZ-bizottság vezetőjét, Iván Velásquez Gómezt, akit azzal vádolt meg, hogy „egyes cselekedetei veszélyt jelentenek a közrendre, közbiztonságra és az állam irányíthatóságára”. A guatemalai alkotmánybíróság vasárnap viszont úgy döntött, engedélyezi Velásquez visszatérését.

A CICIG korrupcióellenes vizsgálódásai Moralesig és néhány munkatársáig vezettek. A guatemalai elnök a gyanú szerint legalább 1 millió dolláros törvényellenes támogatást kapott 2015-ös választási kampányához, de ő tagadja, hogy bármilyen bűncselekményt elkövetett volna. 2017 januárjában korrupció vádjával őrizetbe vették az elnök fiát és testvérét is.

Jimmy Morales beszédet mond 2018. szeptember 17-én.Fotó: Johan Oordonez/AFP

Az ország legfelsőbb bírósága augusztusban megengedte a törvényhozásnak, hogy napirendre tűzze az elnök mentelmi jogának felfüggesztésére vonatkozó kezdeményezést. Ha a parlament tagjai megszavazzák ezt a kezdeményezést, az megnyitná az utat a hivatalos nyomozás és az esetleges vádemelés előtt.

A CICIG és a guatemalai ügyészek eddigi legfontosabb korrupciós vizsgálata 2015-ben lemondásra kényszerítette és börtönbe juttatta Otto Pérez Molina volt államfőt és alelnökét. (MTI)

Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.