Guatemala a korrupcióellenes ENSZ-bizottság vezetőjének leváltását kéri a világszervezettől

„Jimmy Morales guatemalai elnök már utasításba adta, kérvényezzük az ENSZ-főtitkáránál, hogy 48 órán belül tegyen javaslatot jelöltekre a CICIG vezetői tisztségére”, és az új bizottsági vezetőt csakis a guatemalai hatóságok hozzájárulásával szabad kijelölni

– közölte Sandra Jovel, a közép-amerikai ország külügyminisztere.

Jimmy Morales korábban kitiltotta az országból a spanyol nevének rövidítése alapján CICIG-ként ismert ENSZ-bizottság vezetőjét, Iván Velásquez Gómezt, akit azzal vádolt meg, hogy „egyes cselekedetei veszélyt jelentenek a közrendre, közbiztonságra és az állam irányíthatóságára”. A guatemalai alkotmánybíróság vasárnap viszont úgy döntött, engedélyezi Velásquez visszatérését.

A CICIG korrupcióellenes vizsgálódásai Moralesig és néhány munkatársáig vezettek. A guatemalai elnök a gyanú szerint legalább 1 millió dolláros törvényellenes támogatást kapott 2015-ös választási kampányához, de ő tagadja, hogy bármilyen bűncselekményt elkövetett volna. 2017 januárjában korrupció vádjával őrizetbe vették az elnök fiát és testvérét is.

Jimmy Morales beszédet mond 2018. szeptember 17-én.Fotó: Johan Oordonez/AFP

Az ország legfelsőbb bírósága augusztusban megengedte a törvényhozásnak, hogy napirendre tűzze az elnök mentelmi jogának felfüggesztésére vonatkozó kezdeményezést. Ha a parlament tagjai megszavazzák ezt a kezdeményezést, az megnyitná az utat a hivatalos nyomozás és az esetleges vádemelés előtt.

A CICIG és a guatemalai ügyészek eddigi legfontosabb korrupciós vizsgálata 2015-ben lemondásra kényszerítette és börtönbe juttatta Otto Pérez Molina volt államfőt és alelnökét. (MTI)

November végén 476 újság, rádió, tévécsatorna és internetes oldal ajándékozta oda magát nemzetstratégiai közérdekből az új fideszes médiaalapítványnak, az eddiginél is jobban a kormány felé hajlítva a magyar nyilvánosságot.

A 444 nem közpénzből működik, és szerencsére senki sem tud bennünket a Fidesznek ajándékozni.

A hosszú távú, biztos működéshez viszont a te segítségedre is szükségünk van. Idén 50 millió forintot szeretnénk olvasóinktól összegyűjteni, 36 millió már összejött, ezt nagyon köszönjük!

Hogy elérjük a kitűzött célt, kérjük támogasd rendszeresen a 444-et!

Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.