Guatemala a korrupcióellenes ENSZ-bizottság vezetőjének leváltását kéri a világszervezettől

külföld
2018 szeptember 17., 21:56
comments 14

„Jimmy Morales guatemalai elnök már utasításba adta, kérvényezzük az ENSZ-főtitkáránál, hogy 48 órán belül tegyen javaslatot jelöltekre a CICIG vezetői tisztségére”, és az új bizottsági vezetőt csakis a guatemalai hatóságok hozzájárulásával szabad kijelölni

– közölte Sandra Jovel, a közép-amerikai ország külügyminisztere.

Jimmy Morales korábban kitiltotta az országból a spanyol nevének rövidítése alapján CICIG-ként ismert ENSZ-bizottság vezetőjét, Iván Velásquez Gómezt, akit azzal vádolt meg, hogy „egyes cselekedetei veszélyt jelentenek a közrendre, közbiztonságra és az állam irányíthatóságára”. A guatemalai alkotmánybíróság vasárnap viszont úgy döntött, engedélyezi Velásquez visszatérését.

A CICIG korrupcióellenes vizsgálódásai Moralesig és néhány munkatársáig vezettek. A guatemalai elnök a gyanú szerint legalább 1 millió dolláros törvényellenes támogatást kapott 2015-ös választási kampányához, de ő tagadja, hogy bármilyen bűncselekményt elkövetett volna. 2017 januárjában korrupció vádjával őrizetbe vették az elnök fiát és testvérét is.

Jimmy Morales beszédet mond 2018. szeptember 17-én.
photo_camera Jimmy Morales beszédet mond 2018. szeptember 17-én. Fotó: Johan Oordonez/AFP

Az ország legfelsőbb bírósága augusztusban megengedte a törvényhozásnak, hogy napirendre tűzze az elnök mentelmi jogának felfüggesztésére vonatkozó kezdeményezést. Ha a parlament tagjai megszavazzák ezt a kezdeményezést, az megnyitná az utat a hivatalos nyomozás és az esetleges vádemelés előtt.

A CICIG és a guatemalai ügyészek eddigi legfontosabb korrupciós vizsgálata 2015-ben lemondásra kényszerítette és börtönbe juttatta Otto Pérez Molina volt államfőt és alelnökét. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.