Dudának összejött, ami Orbánnak nem: Trump fogadja a lengyel elnököt

külföld
2018 szeptember 18., 06:33
comments 67
Donald Trump és Andrzej Duda 2017. július 6-án a varsói Krasinski téren.
photo_camera Donald Trump és Andrzej Duda 2017. július 6-án a varsói Krasinski téren. Fotó: Krystian Dobuszynski/NurPhoto

Kedden hivatalos látogatásra érkezik Washingtonba Andrzej Duda lengyel köztársasági elnök, akit a Fehér Házban maga Donald Trump is fogad. Vagyis Dudának összejött az, ami Orbánnak egyelőre nem, hivatalos találkozója lesz az amerikai elnökkel.

Pedig Lengyelországban ugyanolyan lépéseket tesznek a jogállam lebontásáért, mint amilyeneket Orbán is meglépett az elmúlt nyolc évben - nem véletlen, hogy mindkét ország ellen folyamatban van az Európai unió alapszerződésének 7. cikkelye szerinti eljárás, melynek végén akár mindkét ország szavazati jogát felfüggeszthetik az Európai Unióban.

Trump bírálói szerint amúgy Lengyelország azért is kezdhetett neki a jogállam lebontásának, figyelmen kívül hagyva az EU aggályait és figyelmeztetéseit, mert Trump 2017 nyarán minden figyelmeztetés ellenére Lengyelországba látogatott. "Ez olybá tűnik, mintha zöld jelzést adott volna a radikális reformoknak" - mondta erről a New York Timesnak Adam Bodnar, lengyel emberi jogi ombudsman.

Azóta a lengyel kormány szétverte a bíróságokat, eltávolította a neki nem szimpatikus alkotmánybírókat, korlátozta a sajtószabadságot, az országba delegált amerikai diplomaták hallgatása mellett. A Times értesülései szerint Paul W. Jones amerikai nagykövet távozása előtt feljegyzést küldött a követség munkatársainak, hogy ne nagyon firtassák a jogállamiság kérdését. Az érkező nagykövet, Gerogette Mosbacher sem tett említést erről az érkezésekor tartott hivatalos fogadáson. A követség nem kívánta kommentálni a lap értesüléseit, csupán annyit közölt, hogy "az Egyesült Államok rendszeresen megerősíti, hogy az erős és egészséges demokrácia vitális része az amerikai-lengyel kapcsolatoknak", illetve hogy az USA kiáll a hatalmi ágak szétválasztása és a bírói függetlenség mellett. (Via New York Times)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.