Az ausztrál hatóságok kitoloncolnának egy őslakost

2018 szeptember 19., szerda 10:40
114

Jogi lépésekre kényszerült egy őslakos ausztrál férfi, akit a hatóságok ki akarnak toloncolni Ausztráliából, ősei földjéről, ahol a fehér ember az igazi bevándorló. Daniel Love esete jogilag persze bonyolultabb ennél, a most 39 éves férfi Pápua-Új Guineában született, és bár öt éves kora óta ősei földjén él, nem ausztrál állampolgár.

A hatóságok most aktuális 12 hónapos börtönbüntetésére és hosszú priuszára hivatkozva akarják megvonni vízumát.

Love tehát nem ausztrál állampolgár, mert édesanyja szülőföldjén született. Édesapja viszont ausztrál őslakos (aboriginal), Love-ot pedig őslakos közössége, a murik népe sajátjának ismeri el. Márpedig kinek volna több joga Ausztráliában élni azoknál az őslakosoknál, akik már a fehér ember nem is olyan sokkal ezelőtti érkezése előtt is a kontinensen éltek?

Ezzel érvelnek ügyvédei is. "Daniel az őslakos faj, az ausztrál közösség tagja, így nem szabadna a honosítási törvények alapján ítélkezni felette" - közölte a képviseletét ellátó ügyvédi iroda, a Maurice Blackburn a BBC-nek.

Love-nak amúgy öt, ausztrál állampolgár gyereke van, és húga, Violet is ausztrál állampolgár. Szerinte fivére "muriként sokkal inkább azonosul a bennszülöttekkel, mint pápuai felmenőivel" - mondta, hozzátéve, hogy Love senkit se ismer Pápua-Új Guineában, és még csak a helyi nyelvet se beszéli. "Tényleg egy darab papírral kéne igazolnia, hogy joga van ősei földjén maradni" - kérdezte Violet Love.

Love családja megpróbálta kijárni a belügyminiszternél, hogy miniszteri hatáskörében állítsa vissza Love vízumát. A minisztérium viszont csak annyit közölt a BBC-vel, hogy mivel jelenleg bírósági eljárás folyik az ügyben, nem volna szerencsés kommentálniuk az esetet.

Ausztráliában 2014 óta teszik lehetővé a törvények, hogy a bűncselekményért egy éves vagy hosszabb szabadságvesztésre ítéltek vízumát visszavonhassák. (Via BBC)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt