Az ausztrál hatóságok kitoloncolnának egy őslakost

Jogi lépésekre kényszerült egy őslakos ausztrál férfi, akit a hatóságok ki akarnak toloncolni Ausztráliából, ősei földjéről, ahol a fehér ember az igazi bevándorló. Daniel Love esete jogilag persze bonyolultabb ennél, a most 39 éves férfi Pápua-Új Guineában született, és bár öt éves kora óta ősei földjén él, nem ausztrál állampolgár.

A hatóságok most aktuális 12 hónapos börtönbüntetésére és hosszú priuszára hivatkozva akarják megvonni vízumát.

Love tehát nem ausztrál állampolgár, mert édesanyja szülőföldjén született. Édesapja viszont ausztrál őslakos (aboriginal), Love-ot pedig őslakos közössége, a murik népe sajátjának ismeri el. Márpedig kinek volna több joga Ausztráliában élni azoknál az őslakosoknál, akik már a fehér ember nem is olyan sokkal ezelőtti érkezése előtt is a kontinensen éltek?

Ezzel érvelnek ügyvédei is. "Daniel az őslakos faj, az ausztrál közösség tagja, így nem szabadna a honosítási törvények alapján ítélkezni felette" - közölte a képviseletét ellátó ügyvédi iroda, a Maurice Blackburn a BBC-nek.

Love-nak amúgy öt, ausztrál állampolgár gyereke van, és húga, Violet is ausztrál állampolgár. Szerinte fivére "muriként sokkal inkább azonosul a bennszülöttekkel, mint pápuai felmenőivel" - mondta, hozzátéve, hogy Love senkit se ismer Pápua-Új Guineában, és még csak a helyi nyelvet se beszéli. "Tényleg egy darab papírral kéne igazolnia, hogy joga van ősei földjén maradni" - kérdezte Violet Love.

Love családja megpróbálta kijárni a belügyminiszternél, hogy miniszteri hatáskörében állítsa vissza Love vízumát. A minisztérium viszont csak annyit közölt a BBC-vel, hogy mivel jelenleg bírósági eljárás folyik az ügyben, nem volna szerencsés kommentálniuk az esetet.

Ausztráliában 2014 óta teszik lehetővé a törvények, hogy a bűncselekményért egy éves vagy hosszabb szabadságvesztésre ítéltek vízumát visszavonhassák. (Via BBC)

November végén 476 újság, rádió, tévécsatorna és internetes oldal ajándékozta oda magát nemzetstratégiai közérdekből az új fideszes médiaalapítványnak, az eddiginél is jobban a kormány felé hajlítva a magyar nyilvánosságot.

A 444 nem közpénzből működik, és szerencsére senki sem tud bennünket a Fidesznek ajándékozni.

A hosszú távú, biztos működéshez viszont a te segítségedre is szükségünk van. Idén 50 millió forintot szeretnénk olvasóinktól összegyűjteni, 36 millió már összejött, ezt nagyon köszönjük!

Hogy elérjük a kitűzött célt, kérjük támogasd rendszeresen a 444-et!

Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.