Meghalt a posztmodern építészet egyik legnagyobb alakja, Robert Venturi

93 éves korában elhunyt Robert Venturi, aki feleségével és építésztársával, Denise Scott Brownnal közösen a XX. század építészetének nagyon jelentős alakja, a posztmodern előfutára és megalapozója volt. 

Robert Venturi 2008-banFotó: Wikipedia

Az amerikai építész nemcsak épületei, de könyvei és előadásai révén is hatalmas befolyást gyakorolt a XX. század építészetére. Jelentős művei közé tartozott az Összetettség és ellentmondás az építészetben (ebből rövid részletek olvashatóak magyarul a neten), illetve a Las Vegasból tanulva. 

Egyik legismertebb mondása, ami a modernizmus 'A kevesebb: több' állításának kifordítása, 'A kevesebb: unalom' volt, amely alapjaiban határozta meg az amerikai posztmodern szemléletét. 1991-ben kapta meg a legjelentősebb építészeti kitüntetést, a Pritzker-díjat. 

Guild House Philadelphiában (1960-1963) Venturi első munkája, az amerikai posztmodern egyik első megjelenéseFotó: Wikipedia
Venturi saját magának tervezett háza Philadelphiában
Klinikai kutatóintézet épülete, Pennsylvaniai Egyetem
Tűzoltóság, Columbus, Indiana, 1968Fotó: Wikipedia
Princeton campusa, 2000Fotó: Wikipedia

További Venturi által tervezett épületeket itt lehet nézegetni, arról pedig, hogy a posztmodern éppen mostanában tér vissza az építészetbe, nemrég hosszabban is írtunk

November végén 476 újság, rádió, tévécsatorna és internetes oldal ajándékozta oda magát nemzetstratégiai közérdekből az új fideszes médiaalapítványnak, az eddiginél is jobban a kormány felé hajlítva a magyar nyilvánosságot.

A 444 nem közpénzből működik, és szerencsére senki sem tud bennünket a Fidesznek ajándékozni.

A hosszú távú, biztos működéshez viszont a te segítségedre is szükségünk van. Idén 50 millió forintot szeretnénk olvasóinktól összegyűjteni, 36 millió már összejött, ezt nagyon köszönjük!

Hogy elérjük a kitűzött célt, kérjük támogasd rendszeresen a 444-et!

Kapcsolódó
Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.