Meghalt a posztmodern építészet egyik legnagyobb alakja, Robert Venturi

93 éves korában elhunyt Robert Venturi, aki feleségével és építésztársával, Denise Scott Brownnal közösen a XX. század építészetének nagyon jelentős alakja, a posztmodern előfutára és megalapozója volt. 

Robert Venturi 2008-banFotó: Wikipedia

Az amerikai építész nemcsak épületei, de könyvei és előadásai révén is hatalmas befolyást gyakorolt a XX. század építészetére. Jelentős művei közé tartozott az Összetettség és ellentmondás az építészetben (ebből rövid részletek olvashatóak magyarul a neten), illetve a Las Vegasból tanulva. 

Egyik legismertebb mondása, ami a modernizmus 'A kevesebb: több' állításának kifordítása, 'A kevesebb: unalom' volt, amely alapjaiban határozta meg az amerikai posztmodern szemléletét. 1991-ben kapta meg a legjelentősebb építészeti kitüntetést, a Pritzker-díjat. 

Guild House Philadelphiában (1960-1963) Venturi első munkája, az amerikai posztmodern egyik első megjelenéseFotó: Wikipedia
Venturi saját magának tervezett háza Philadelphiában
Klinikai kutatóintézet épülete, Pennsylvaniai Egyetem
Tűzoltóság, Columbus, Indiana, 1968Fotó: Wikipedia
Princeton campusa, 2000Fotó: Wikipedia

További Venturi által tervezett épületeket itt lehet nézegetni, arról pedig, hogy a posztmodern éppen mostanában tér vissza az építészetbe, nemrég hosszabban is írtunk