Meghalt a posztmodern építészet egyik legnagyobb alakja, Robert Venturi

építészet
2018 szeptember 20., 08:02
comments 34

93 éves korában elhunyt Robert Venturi, aki feleségével és építésztársával, Denise Scott Brownnal közösen a XX. század építészetének nagyon jelentős alakja, a posztmodern előfutára és megalapozója volt. 

Robert Venturi 2008-ban
photo_camera Robert Venturi 2008-ban Fotó: Wikipedia

Az amerikai építész nemcsak épületei, de könyvei és előadásai révén is hatalmas befolyást gyakorolt a XX. század építészetére. Jelentős művei közé tartozott az Összetettség és ellentmondás az építészetben (ebből rövid részletek olvashatóak magyarul a neten), illetve a Las Vegasból tanulva. 

Egyik legismertebb mondása, ami a modernizmus 'A kevesebb: több' állításának kifordítása, 'A kevesebb: unalom' volt, amely alapjaiban határozta meg az amerikai posztmodern szemléletét. 1991-ben kapta meg a legjelentősebb építészeti kitüntetést, a Pritzker-díjat. 

Guild House Philadelphiában (1960-1963) Venturi első munkája, az amerikai posztmodern egyik első megjelenése
photo_camera Guild House Philadelphiában (1960-1963) Venturi első munkája, az amerikai posztmodern egyik első megjelenése Fotó: Wikipedia
Venturi saját magának tervezett háza Philadelphiában
photo_camera Venturi saját magának tervezett háza Philadelphiában
Klinikai kutatóintézet épülete, Pennsylvaniai Egyetem
photo_camera Klinikai kutatóintézet épülete, Pennsylvaniai Egyetem
Tűzoltóság, Columbus, Indiana, 1968
photo_camera Tűzoltóság, Columbus, Indiana, 1968 Fotó: Wikipedia
Princeton campusa, 2000
photo_camera Princeton campusa, 2000 Fotó: Wikipedia

További Venturi által tervezett épületeket itt lehet nézegetni, arról pedig, hogy a posztmodern éppen mostanában tér vissza az építészetbe, nemrég hosszabban is írtunk

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.