Új veszély leselkedik az amerikai madarakra: a kormány

A Trump-kormány egyik tervezett reformja módosítaná a nagyjából 100 éve hatályban lévő amerikai törvényt, ami a vándormadarak védelméről szól. Ez a törvény eddig előírta, hogy a védett madarakat tilos szándékosan elpusztítani, az ipari létesítmények és infrastruktúraberuházások tervezésekor pedig figyelemmel kell lenni a madarakra, el kell kerülni, hogy az új létesítmények kárt okozzanak a nekik.

Na, ezt az utóbbit vennék ki most a törvényből.

Ezzel az amerikai iparnak lényegében nem kell többé figyelemmel lennie a madarakra, nyugodtan építhetnének nagy üvegfalakat, amikbe a madarak aztán fejjel beleütköznek, és nem kellene többé az olajtócsákat sem fedni (ezeket a madarak gyakran összetévesztik a vízzel, belebuknak, és nem tudnak kijönni). Ezen kívül nem kellene küzdeniük a madarakra veszélyes szennyeződések ellen sem.

Most több madár- és állatvédő-szervezet is dolgozik azon, hogy megakadályozzák a módosítást, de Trump elnök egy korábbi beszédében már nyilvánvalóvá tette, hogy nem igazán érdeklik ezek a szempontok. Ekkor azt mondta, bezzeg a madárvédők sosem beszélnek arról, hogy a szélenergia milyen sok madarat megöl a szélturbinák gyors mozgása miatt.

Ami azt illeti, a madárvédők rendszeresen beszélnek arról, hány madarat ölnek meg Amerikában évente a szélerőművek: átlagosan 234 ezer példányt. Ehhez képest az ipar a jelenlegi, szigorúbb szabályozás mellett is 709 millió madarat pusztít el egy évben átlagosan. Évente 6312 millió madár pusztul el miután épületekkel (leginkább üvegfelületekkel) ütközik, és

2,4 milliárd példányt pusztítanak el a házimacskák.

Az Egyesült Államok egyik jelképnek számító fehérfejű rétisasokat egyébként a szintén ipari eredetű ólommérgezés tizedeli. (Guardian)

Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.