Dr Máriás ráfestett egy képre mindenkit, aki a passzátszelet fújja a kortárs magyar képzőművészeti életben

Új fejezet kezdődik a 444 életében.
Érdekel

Dr Máriás, a legismertebb magyar punkfestő kis híján önnön farkába harapott, sajnos nem szó szerint, hanem képletesen, amikor egyetlen festményre zsúfolta azokat a figurákat, akik manapság a legbefolyásosabbnak számítanak a magyar képzőművészeti életben, és eladják például az ő képei is.

Nézzük, hogy kik is ők!

Haladjunk a közepétől, nagyjából az óra járása szerint!

A centrumban, szmokingban, szemüvegben Pados Gábor, a nagymenő Acb Gyaléria vezetője fixírozza a nézőt.

Mellette rózsaszín ruhában, szintén szemüvegben a nemzetközileg is talán legismertebb kortárs képzőművész és művésztanár, Maurer Dóra.

Srégen alatta a vállát láttató piros ruhában Spengler Katalin, az egyik legjelentősebb hazai műgyűjtő, aki egyébként az itt nem megfestett férjével, a Mindshare-tulajdonos Somlói Zsolttal gyűjt együtt.

Mellette a bal alsó sarokban Küllői Péter műgyűjtő, a Bátor Tábor Alapítvány kuratóriumi elnöke, aki nagymenő londoni bankárként 40 évesen hazajött, hogy itthon jótékonykodjon és műgyűjtsön.

Küllői fölött nekünk balra Orbán Viktor miniszterelnök facsarja az arcát. Bár nem érdekli a képzőművészet, ebbe is vastagon beleszól, a Liget Projekt múzeumépületei között például volt olyan, amit személyesen ő terveztetett át.

Orbán és Maurer között a szakállas-szenüveges fickó Gulyás Gábor filozófus-múzeumigazgató, aki a debreceni MODEM után a Műcsarnokot, most pedig a szentendrei múzeumhálózatot irányítja.

Gulyás fölött balra szmokingban-szemüvegben Ledényi Attila, az Edge Communications nevű PR-cég ügyvezetője, műgyűjtő, az Art Market Budapest vásár igazgatója, aki a kilencvenes évek elején arról volt híres a városban, hogy az akkori PR-cégének a Szent István körúti irodájában tartott, egy-egy új gyűjteményi darabját bemutató bulikon volt a legjobb pia és a legmenőbb büféasztal.

Mellette szintén szmokingban kissé britpopos hajjal Petrányi Zsolt kurátor, a dunaújvárosi Kortárs Művészeti Intézet és a Műcsarnok egykori vezetője, jelenleg a Nemzeti Galéria jelenkori gyűjteményének főosztályvezetője.

Pont Petrányi feje fölött a jelenlegi állami kultúrpolitika, illetve a tőle jobbra álló Fekete György egykori - és a valóságban jelenlegi - MMA-elnök legfontosabb inspirációs forrása, Kádár János látható "kép a képben" módon.

Fekete bal kezénél, nekünk tőle jobbra lefelé, ocelotmintás bundájában Topor Tünde művészeti tanácsadó, az Artmagazin főszerkesztője hipnotizálja a műélvezőt. 

Mellette a "Liszt Ferenc vs komondor"-frizurát viselő Einspach Gábor, az Artmagazin kiadója, az Art+Text Budapest galéria alapítója néz el a kivágott hátú ruhában villogó Deák Erika, a róla elnevezett galéria tulajdonosa mellett. 

Deák mögött, a jobb felső sarokban Bencsik Barnabás művészettörténész, a MEO és a Ludwing múzeum korábbi igazgatója néz felfelé, aki nem is olyan rég nyitotta meg a Paulay Ede utcában a Glassyard galériát.

Alatta, Deák Erika fülbevalójának magasságában Hajdu István művészettörténész, a Balkon főszerkesztője nézi vagy Kádárt, vagy a Fekete György kezében tartott kottát.

Deák Erika alatt Fabényi Júlia, a Ludwig múzeum igazgatója álla, aki előtte vezette a Szombathelyi Képtárat és a Műcsarnokot is.

Fabényi mellett Baán László Műcsarnok-igazgató, a Liget Projekt atyja figyel, alatta, a jobb alsó sarokban a Műcsarnokot jelenleg vezető Szegő György építész néz komolyan.

A képet a Kieselbach Galéria őszi árverésén verik dobra október 7-én.

Olvastátok, láttátok, hogy milyen világ lett itt. A járvány miatt fogynak a reklámok, a kormány miatt fogynak az újságok. Ebben a helyzetben a mi jövőnk is bizonytalanabbá vált, mint az elmúlt 7 évben bármikor. Ha folytatni akarjuk, akkor új fejezetet kell nyitnunk a 444 történetében.

Mi kitartóan mutatjuk, hogy milyen világ van. A szűkülő magyar nyilvánosság miatt most még fontosabb, hogy maradjon Magyarországon megbízható hírforrás. Olyan újságírók, akik megírják az igazat. Ehhez viszont - a ti segítségetekkel - változnunk kell.

Lépj a Körön belülre, regisztrálj, és járulj hozzá az újság működéséhez, cserébe még jobb, erősebb, nagyobb 444-et kapsz!

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.