Több mint két éve nincs hely a holttesteknek Mexikóban, a kamionokba dobált hullák százával rohadnak szemeteszsákokban

katasztrófa
2018 szeptember 26., 11:14

Baljós jelekkel érkezett a Guadalajara külvárosában lévő Paseos del Valle-ba a 18 kerekű teherautó, pedig elsőre nem tűnt gyanúsnak: egy fehér kamion húzta a hűtőkocsit, amin egy jegesmedvés logó volt látható. De a kamion rendőri kísérettel érkezett, és ahogy a kukoricamező felől közeledett, úgy kezdtek el sorban ugatni a kutyák. Alejandro Espinosa, egy közelben lakó kórházi karbantartó azt mondta a kamionról, hogy:

„A halál szagát árasztotta.”

photo_camera Fotó: ULISES RUIZ/AFP

Hamar tömeg gyűlt a jármű köré, és amikor az elakadt a sárban, fiatalok áttörtek a rendőrökön, és kinyitották a rakományt. Egymásra hányt emberi holttestek hevertek mindenhol, szigetelőszalaggal összekötözött szemeteszsákban. Később kiderült, hogy 273 holttest volt a hűtőkocsiban, és azért tárolták azokat ott, mert már nem férnek el a hűtőházakban. Közel két héten át járta a rakomány Mexikó második legnagyobb városának külvárosát, mire az ott élők megelégelték a bűzt.

Mint kiderült, egy másik kamionban is voltak emberi maradványok, összesen 444 ember holtteste várt így az azonosításra. Most öt állami kutatót bíztak meg azzal, hogy fejenként 400 eltűnési ügyet áttekintve vizsgálják az áldozatok maradványait.

Az eset nyomán Jalisco szövetségi állam tisztségviselői kénytelenek voltak beismerni, hogy a hűtőkocsis kamionokat már több mint két éve kénytelenek a holttestek tárolására használni. A kamionokat 2016-ban vetették be először, átmeneti intézkedésnek szánták, amíg befejezik az új, azonosítatlan holttesteknek szánt temetőt, de azt csak néhány hónapja kezdték el építeni, és hamar le is állították a helyiek panaszai nyomán.

Guadalajarában – ahol három éve folyamatosan nő a gyilkosságok száma – és Jalisco állam környező részén az utóbbi időben azért szabadult el ennyire az erőszak, mert szakadás történt a feltörekvő Jalisco Új Generáció (CJNG) kartelben, ami ráadásul a Sinaloa kartellel is összecsapott.

A két kamionban talált 444 ember holtteste közül 21 ember maradványai nyugszanak itt.
photo_camera A két kamionban talált 444 ember holtteste közül 21 ember maradványai nyugszanak itt. Fotó: ULISES RUIZ/AFP

Az elmúlt 12 évben – a drogellenes háború meghirdetése óta – Mexikóban hivatalos statisztikák szerint 200 ezer gyilkosság történt, és 35 ezer ember tűnt el. Csak tavaly több mint 29 ezer embert gyilkoltak meg az országban. A halottasházak megteltek, nem tudnak befogadni ilyen sok holttestet, ráadásul az orvosszakértők sem tudnak megbirkózni ezzel a mennyiséggel. Mint kiderült, nem csak Jalisco, hanem 20 másik szövetségi állam is hasonló problémákkal küzd.

Enrique Peña Nieto mexikói elnök 2012 decemberén azzal az ígérettel foglalta el a hivatalát, hogy modernizálni fogja Mexikót, de sok kritika érte amiatt, hogy közönyösnek tűnik az erőszakkal szemben. Jalisco állam kormányzója, Aristótles Sandoval az elnök szövetségese, őt is hasonlóan bírálták. Guadalajara nemrég megpróbálta magát a mexikói Szilícium-völgyként eladni, de a belvárosi építkezési lázat egyes elemzők inkább a túlfeszített pénzmosásnak tudják be.

A kamiont ráadásul épp a mexikói nemzeti ünnepen, a függetlenség napján nyitották ki, de a helyi lapok szerint az incidens tökéletes szimbóluma annak a válságnak, amiben már méltósága sincs az áldozatoknak: a lakosság közömbösen nézi a tömeges vérengzést, miközben a kormánynak is leginkább logisztikai problémát jelent a rengeteg holttest.

A kamionról szóló hírekre az volt az állami reakció, hogy kirúgták Octavio Coterót, a jaliscói igazságügyi intézet igazgatóját. Cotero maga is érintettje az erőszaknak: a 37 éves lányát, Indira Cotero ügyvédet júliusban rabolták el, és azóta sem találták meg. Az összetört Cotero egy interjúban azt mondta, a lánya eltűnése miatt indított nyomozás áll, pedig a gyanúsítottak ismertek a hatóság előtt. „Nyitottak egy aktát, telefonáltak egyet, és ennyi volt az egész” – mondta Cotero, aki szerint az államban a szervezett bűnözés uralkodik, még jobban, mint a hivatalos hatóságok. (Guardian)

Kiemelt videóink

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.