Megteltek a halottasházak, a mexikói rendőrök egyszerűen otthagytak száznál is több holttesttet egy kamionban

Fotó: ULISES RUIZ/AFP

A rendőrök egyszerűen otthagytak egy holttestekkel teli kamiont az út szélén Guadalajara városban, Mexikóban. A környéken akkora erőszakhullám van, hogy a halottasházak egyszerűen megteltek.

A helyiek akkor kezdtek panaszkodni, amikor a holttestek szaga elkezdett terjedni. Kiderült, hogy a rendőrök eredetileg a külvárosban parkoltak le vele, aztán a polgármester utasítására arrébb vitték. Végül átvitték egy ipari területre vitték át a kamiont.

Az államügyész irodája szerint az autó rendesen hűtve volt, és nem igaz, hogy magára hagyták. Azt is vitatják, hogy 157 holttest lett volna benne, 

inkább csak 100 körül.

A helyi hatóságok szerint másfél hónap múlva lesz kész az új halottasház, akkor tudják véglegesen elszállíani a holttesteket. 

Mexikóban egy évtizede zajlik a drogháború. 2017-ben történt a legtöbb gyilkosság, 29168, idén júniusban viszont megdőlt a havi rekord: 2599 embert öltek meg, ami a legtöbb 1997 óta. Nem ez az első alkalom, hogy a halottasházak nem tudnak lépést tartani a halottasházakkal.

Ezen a területen a legtöbb erőszak a Jalisco New Generation Cartelhez (CJNG) kötődik, akik országszerte több területért is harcolnak - főleg a Sinaola kartell területeivel, akik volt főnökét,  Joaquín „El Chapo” Guzmánt tavaly adták ki az Egyesült Államoknak. Közben viszont maga a CJNG is több, egymással rivalizáló klánra szakadt. (Guardian)