Mexikó átadta Amerikának legveszélyesebb bűnözőjét

2017 január 20., péntek 7:10
33

Váratlan ajándékot kapott Mexikótól a pénteken amerikai elnökké beiktatandó Donald Trump: váratlanul kiadták Amerikának Joaquín „El Chapo” Guzmánt, minden drogkereskedő legnagyobbikát.

El Chapo Guzmán még Mexikóban, közvetlenül Amerikába szállítása előtt. AFP PHOTO / Mexican Interior Ministry Fotó: MEXICAN INTERIOR MINISTRY

Guzmán csütörtök éjjel már meg is érkezett az országba, és a tervek szerint pénteken New Yorkban már bíróság is elé áll. Guzmánt Amerikában legalább hat különböző bűncselekménnyle vádolják, többek közt pénzmosással, kábítószerkereskedelemmel, emberrablással és gyilkossággal.

Az 59 éves Guzmán évtizedeken át volt a világ egyik legrettegettebb bűnözője. Hatalma csúcsán Mexikó legerősebb akkor drogkartelljét, a Sinaloa kartellt vezette. Heroinnal, kokainnal és metamfetaminnal is kereskedett, és ő volt több mint 100 000 halálos áldozatot szedő mexikói drogháború egyik legfontosabb szereplője.

A mexikói hatóságok többször is letartóztatták, de mindig sikerült megszöknie - valószínűleg korrupt rendőrök és börtönőrök segítségével. Most a mexikói főügyészség azt állítja, Guzmán kiadatatásának nincs köze ahhoz, hogy Trumpot pont pénteken iktatják be.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt