Duterte szerint az egyetlen bűne, hogy ítélet nélkül ölet meg embereket

külföld
2018 szeptember 28., 05:39
comments 74

Először ismerte el a Fülöp-szigeteki elnök, Rodrigo Duterte, hogy a drogok ellen indított állami hadjárata során jóváhagyta a hatóságoknak emberek meggyilkolását eljárások és bírósági ítéletek nélkül is. 

Duterte csütörtökön az elnöki palotában beszélt, és közvetlen támadást intézett azok ellen, akik kritizálták vezetői teljesítményét.

Kérdeztem a katonáktól, hogy mi az én vétségem? Elloptam valaha egyetlen pesót is? Az egyetlen bűnöm az ítélet nélküli gyilkosságok.

Duterte korábban is elismerte, hogy történtek ítélet nélküli gyilkosságok, de azt tagadta, hogy ezek államilag támogatottak lettek volna. A mostani beismerése viszont befolyásolhatja a Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) jelenleg is zajló előzetes vizsgálatát, mely arra a gyanúra épül, hogy az országban több ezer embert gyilkoltak meg a közelmúltban törvényi felhatalmazás nélkül. 

Az ICC már márciusban jelezte, hogy kivizsgálják a vádat, hogy Duterte emberiesség elleni bűntettet követett el mind még Davao polgármestereként, mind pedig elnökként, amikor felhatalmazást adott a brutális hatósági fellépésre. Válaszul Duterte akkor azt közölte, hogy kilépteti országát a Római Statútumból, ami jogalapot biztosít az ICC-nek, hogy vizsgálódhasson az országban. 

A hivatalos statisztikák szerint 4500 embert, főleg kisstílű dealereket és kábítószerfüggőket gyilkoltak meg a rendőrök, mióta Duterte elnök lett. Az ICC vizsgálata szerint azonban az áldozatok száma magasabb, 8-12 ezer ember között lehet. 

A Human Rights Watch ázsiai igazgatója, Brad Adams szerint Duterte nyilatkozata minden kétséget el kell oszlasson az elnök bűnösségével kapcsolatban, ugyanakkor az elnöki szóvivő, Harry Roque szerint Duterte szavait játékosan kell felfogni, és nem szabad szó szerint venni. (Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.