Elismerte a külföldön kötött melegházasságokat a román alkotmánybíróság

Több 444 videó?
Szeretném

Elismerte a román alkotmánybíróság az azonos nemű párok jogát a családi élethez. A testület egy korábban hozott határozatának indoklásában fejtette ki álláspontját a meleg párok jogairól, amelyet pénteken ismertetett a bukaresti sajtó.

A román alkotmánybíróság két év halogatás után idén júliusban bírálta el azt az alkotmányossági óvást, amelyet egy Brüsszelben házasságra lépett román-amerikai azonos nemű pár emelt a melegházasság romániai elismerésének megtagadása ellen. Most ennek a precedens értékű döntésnek a több mint ötvenoldalas indoklását tették közzé.

Adrian Coman és Clai Hamilton a román polgári törvénykönyv egyik cikkelye ellen emelt alkotmányossági kifogást, ami szerint „az azonos neműek között külföldön kötött házasság Romániában érvénytelen”

Az alkotmánybíróság részben helyt adott az óvásnak, de nem a polgári törvénykönyv kifogásolt rendelkezését törölte el, hanem olyan értelmezést fűzött hozzá, amellyel a felperesek számára hátrányos jogkövetkezményeket enyhítette.

Az ügy ugyanis azért került az egyik bukaresti bírság, majd az alkotmánybíróság elé, mert az amerikai Hamilton a román Coman házastársaként igényelt tartózkodási és munkavállalási engedélyt a román hatóságoktól, ezt azonban megtagadták tőle. 

Miután az Európai Unió Bírósága júniusban kimondta, hogy az uniós állampolgárok házastársaira is alkalmazni kell a házastárs fogalmát a szabad tartózkodáshoz való jog tekintetében, a bukaresti alkotmánybíróság is úgy döntött: 

a román hatóságok nem tagadhatják meg a szabad mozgás és tartózkodás jogát egy uniós polgár azonos nemű házastársától.

A román alkotmánybíróság leszögezte: a tartós kapcsolatban élő azonos nemű pároknak is joguk van kapcsolatuk, valamint az ebből származó jogok és kötelezettségek (vagyonközösség, öröklés) törvényes elismerésére. Mivel egyetlen országot sem lehet a melegházasság legalizálására kötelezni, az azonos neműek esetében egy számukra is nyitott alternatív jogintézmény, az élettársi szerződés bevezetése lehet a megfelelő módszer a megkülönböztetés nélküli jogegyenlőség elvének érvényesítésére.

A dokumentum szerint eddig 14 európai uniós állam biztosítja az azonos neműek házasságát, 8 másik pedig az élettársi szerződés valamilyen formáját intézményesítette. Az Európai Unióban hat olyan ország van, amely semmilyen jogintézményt nem kínál az azonos nemű párok számára: Románia, Bulgária, Lettország, Litvánia, Lengyelország és Szlovákia.

Romániában a civil partnerség bevezetéséről szóló eddigi törvénykezdeményezések elbuktak, jövő hét végén pedig a melegházasság tilalmának alkotmányos szintre emeléséről tartanak népszavazást. Az október 6-7-én megrendezendő népszavazás sikere esetén úgy pontosítják az alaptörvényt, hogy a család egy férfi és egy nő házasságán alapul, meggátolandó az azonos neműek házasságkötésének legalizálását. A hatályos román alkotmányban csak a házastársak fogalom szerepel. (MTI)