A Jobbik elnöke szerint lassan attól kell félni, hogy a magyar nevet szinonim fogalommá teszik a lopással és a tolvajlással

politika
2018 szeptember 29., 11:47
comments 126

Ellenállást hirdetett az Orbán-rendszer leváltása érdekében a Jobbik a párt szombaton, Budapesten tartott 20. kongresszusán. Az esemény utáni sajtótájékoztatón Sneider Tamás pártelnök elmondta: „változás nem történt a Jobbik gondolkodásában”, csak az aktuális helyzethez szabott, a következő évek feladatait, céljait és identitását összegző dokumentum született.

A politikus azt emelte ki: legnagyobb taglétszámú és legtöbb szervezettel rendelkező ellenzéki pártként nagy a felelősségük abban, mit képviselnek a kétharmados kormánytöbbséggel szemben egy olyan rendszerben, „amely egyre inkább diktatórikus, egyre inkább lenézi a magyar embereket, egyre inkább korrupt”.

Lassan attól kell félnünk, hogy a magyar nevet szinonim fogalommá fogják tenni a lopással és a tolvajlással az egész világban, és ilyen szégyenben kell élnie a magyarságnak, de mindent meg kell tenni, hogy ez ne történhessen meg – mondta Sneider, ai szerint elsősorban nem a súlytalanná tett Parlament falai között kívánják megvalósítani az ellenállást.

Sneider Tamás, a Jobbik elnöke (j) beszél, a háttérben Gyöngyösi Márton, a Jobbik frakcióvezetője a párt kongresszusáról tartott sajtótájékoztatón a budapesti Dürer Rendezvényházban 2018. szeptember 29-én.
photo_camera Sneider Tamás, a Jobbik elnöke (j) beszél, a háttérben Gyöngyösi Márton, a Jobbik frakcióvezetője a párt kongresszusáról tartott sajtótájékoztatón a budapesti Dürer Rendezvényházban 2018. szeptember 29-én. Fotó: Bruzák Noémi/MTI/MTVA

A fontos teendők között említette a demográfiai trendek megfordítását, a szerintük a Gyurcsány-kormány időszakánál is sebezhetőbb gazdaság megmentését, a szolgalelkűség uralta ország morális helyzetének javítását. Egy büszke, öntudatos magyar nemzetet szeretnénk látni – mondta a Jobbik elnöke, ezt nevezve kiáltványuk talán legfontosabb részének. Sneider Tamás azt mondta, a Jobbik múltjából fakadóan keresztény nemzeti pártként határozza meg önmagát a most elfogadott kiáltványban.

A párt parlamenti képviselőcsoportját vezető Gyöngyösi Márton arról beszélt, a kongresszus megmutatta, hogy a Jobbik egységes, stabil és növekedő párt, ami „tudja, hogy honnan jött, tudja, hogy hová tart, és céljai vannak”.

Sneider elmondta, hogy a delegált küldöttek 85 százaléka vett részt a tanácskozáson, amin egyhangú szavazással fogadták el az A nemzeti ellenállás kiáltványa című dokumentumot, ezzel is mutatva, hogy a párt teljes egységben sorakozik fel a céljai megvalósítására.

Mint mondta, a Jobbik a NER-rel szemben határozza meg magát, „mindenkinek, aki kormányváltást, rendszerváltást szeretne ma elérni Magyarországon, annak legyen hiteles alternatívája”.

Az ellenzéki politikus szerint a Jobbik hamarosan bemutatandó európai parlamenti választási programjának három központi üzenete lesz:

  1. a külső veszéllyel, vagyis a migrációval szembeni küzdelem,
  2. olyan szociális problémák, mint például az elszegényedés vagy az elvándorlás, és
  3. az autonómia, ami a határon túli magyarság szülőföldön megmaradásának garanciája lehet.
Gyöngyösi Márton, a Jobbik frakcióvezetője (j) beszél a párt kongresszusáról tartott sajtótájékoztatón a budapesti Dürer Rendezvényházban 2018. szeptember 29-én.
photo_camera Gyöngyösi Márton, a Jobbik frakcióvezetője (j) beszél a párt kongresszusáról tartott sajtótájékoztatón a budapesti Dürer Rendezvényházban 2018. szeptember 29-én. Fotó: Bruzák Noémi/MTI/MTVA

Jakab Péter, a Jobbik országgyűlési képviselője kérdésre – pontosabb adatokat későbbre ígérve – azt válaszolta, hogy a taglétszámuk „érdemben nem változott” az elmúlt egy év során, arról nem tudott pontos adatokkal szolgálni, hogy a tanácskozás ötszáz résztvevője közül hányan voltak küldöttek, hányan vendégek.

A szövetségi politikájukkal kapcsolatos kérdésre válaszolva azt mondta, ez a kérdés most nincsen napirenden, de „olyan pártokkal nagyon nehéz bármilyen szinten együttműködni, amelyek az elmúlt évtizedekben részt vettek Magyarország kifosztásában”, egyaránt ebbe a politikusi körbe sorolva Gyurcsány Ferencet és Orbán Viktort.

Azt mondta, az LMP-vel való kapcsolat a kongresszuson nem került szóba, és tudomása szerint arról a pártelnökség sem döntött. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.