Több száz ember meghalt és sokan eltűntek az indonéziai földrengésben

külföld
2018 szeptember 29., 04:37
comments 17

A legfrissebb összesítések szerint 384 halottja és több száz sérültje van az indonéziai Celebeszt megrázó földrengésnek és az azt követő szökőárnak - közölte a helyi katasztrófavédelem szombaton. Több száz ember sorsáról nem tudnak semmit. 

Mentők látják el a sérülteket Paluban
photo_camera Mentők látják el a sérülteket Paluban Fotó: MUHAMMAD RIFKI/AFP

Mivel számos ember eltűnt, a hatóságok attól tartanak, hogy az áldozatok száma emelkedhet. Mit sem tudni például annak a több száz embernek a sorsáról, akik egy évente megrendezésre kerülő tengerparti fesztiválra készültek Paluban - mondta el a szóvivő. Az ünnepségsorozat péntek éjjel kezdődött volna. 

Nugroho jelentős károkról számolt be; a természeti csapás után több ezer épület hever romokban és hidakat mosott el az ár. A palui repülőteret lezárták, mert a kifutópályája és az irányítótornya is megrongálódott. A földrengés és a szökőár elvágta a várost a külvilágtól: az áramkimaradás miatt megszakadtak a kommunikációs vonalak, a városból délre és keletre vezető utak használhatatlanná váltak. Mindez nehezíti a mentést és a segélyezést.

photo_camera Fotó: MUHAMMAD RIFKI/AFP

Pénteken 7,7-es erősségű földrengés rázta meg az Indonéziához tartozó Celebesz szigetének középső részét, a rengések miatt csaknem három méter magas szökőár alakult ki. A földrengés fészke a felszínhez közel, mindösszesen 10 kilométer mélyen volt, Donggala városától mintegy 50 kilométerre északnyugati irányban. Nem sokkal később volt még egy 5,8 erősségű földmozgás is a térségben, valamint szombat reggelig több kisebb utórengést regisztráltak.

A földrengés epicentrumához közelebb fekvő Donggalából még nem érkezett hír. A városban és közvetlen környékén csaknem háromszázezren laknak.

A hozzávetőleg 17 ezer szigetből álló Indonézia a mintegy 40 ezer kilométer hosszú, úgynevezett csendes-óceáni tűzgyűrű mentén fekszik, ahol az átlagosnál sokkal több a földrengés és a vulkánkitörés. Legutóbb augusztusban pusztítottak sorozatos földrengések az indonéz Lombok és Szumbawa szigeteken, a halálos áldozatok száma meghaladta az ötszázat. (MTI, BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.