Egy magyar-szlovák banda új szintre emelte a nemzetközi csalást: hamis kamionosok tucatjaival lopták az árut éveken keresztül

A Gödöllői Járási Ügyészség különösen nagy kárt okozó csalás bűntette miatt emelt vádat egy magyar-szlovák bűnbandatagjai ellen, akik nemzetközi fuvarbörzén hirdetett, szállításra átvett rakományokat tulajdonítottak el - közölte az ügyészség

A módszerük nem volt egyszerű, de brutálisan hatékonyan működött. Nem vesződtek azzal, hogy raktárakat törjenek fel, sem azzal, hogy kamionokról “leeső” árukkal csencseljenek.

Ők ehelyett hamisítottak maguknak egy céget, egy kamiont meg egy sofőrt, megvárták, míg befutott a megrendelés, aztán a hamis sofőr, a hamis cég nevében elment a hamis kamionnal az áruért, telepakolták a rakteret, elindultak és többé senki sem látta őket.

Az ügyészség szerint a bűnügy egyik vádlottja 2012-től olyan, több elkövetőből álló csoportot épített fel és irányított, amelynek célja a nemzetközi szállításban részt vevő, jelentős értékű rakományok csalárd megszerzése volt.

  • A vádlottak először is kerestek eladásra kínált, fuvarozással foglalkozó magyar gazdasági társaságokat.
  • A céget eladni kívánó személytől a cég megvásárlása előtt azt kérték, hogy regisztráljon egy fuvarszervező oldalon és béreljen kamionokat.
  • Majd a cégeket strómanokkal vásároltatták meg.
  • Ezzel egy időben olyan sofőröket szerveztek, akik vállalták, hogy hamis szlovák személyi okmányokkal különböző országokban áruszállítmányokat vesznek át tudatában annak, hogy azt el fogják tulajdonítani.

Miután a cég, a bérelt kamion, a hamis személyi okmányokkal rendelkező gépjárművezető rendelkezésre állt, az elkövetők fuvarszervező oldalon szállítmányozást vállaltak. A fuvarvállalás során lehetőség szerint értékesebb, könnyen eladható szállítmányokat (elektronikai cikkeket, autóalkatrészeket, műtrágyát) kerestek. Az is lényeges volt, hogy a szállítás az Európai Unión belül történjen.

Mikor a rendelés befutott, a kamionsofőr a hamis szlovák okmányokkal az árut magyar, szlovák, lengyel, német, osztrák, olasz, litván, spanyol cégektől szállítmányozásra átvette, majd értesítette az ügyletet szervező társát. A szervező, aki időközben már az árura orgazdát is felhajtott, megadta azt a címet, ahova az árut ténylegesen szállítani kellett.

A rakomány így soha nem jutott el a vállalt célállomásra.

A szállításra átvett árut az elkövetők ismeretlen helyre szállították, eltulajdonították, a bérelt kamionokat pedig hátrahagyták.A cselekménnyel okozott kár meghaladja a 300.000.000 forintot.

Ez éveken keresztül ment így, egészen addig, amíg a szlovák és a magyar állampolgárokból álló bűnszervezet által elkövetett bűncselekmények nyomozására 2017 augusztusában magyar-cseh közös nyomozó csoport nem jött létre. A nyomozó csoport munkája erőteljesen fellendítette a határokon átnyúló bűncselekmények amúgy igen nehézkes felderítését, így 43 szállítmány sorsát sikerült feltárni. Magyar, cseh nyomozók és ügyészek hatékony munkájának eredményeként sikerült azonosítani és elfogni a bűnszervezetet irányító, a speditőri, szervező feladatokat ellátó személyeket és a sofőröket.

A Gödöllői Járási Ügyészség a nyomozás befejeztével 11 személlyel, magyar és szlovák állampolgárokkal szemben üzletszerűen, bűnszervezetben elkövetett különösen nagy kárt okozó csalás bűntette és más bűncselekmények miatt emelt vádat.

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.