Mi?? Azt hittem, többen vagyunk! - így reagált a fizikusnő a hírre, hogy megkapta a Nobel-díjat

Tbg
tudomány
2018 október 02., 09:05
comments 88

Arthur Ashkin, Gérard Mourou és Donna Strickland kapta az idei fizikai Nobel díjat azért, mert úttörő munkát végeztek a lézernyalábokból készült eszközök területén.

Ashkin a Bell Laboratories (New Jersey) kutatója az optikai csipeszeknek (optical tweezers) nevezett technológiát fedezte fel: ezzel vált lehetővé, hogy fénnyel anyagi részecskéket, atomokat, de akár élő sejteket is megfogni és mozgatni tudjunk.

Mourou a francia Polytechnique és a michigani egyetem kutatója, illetve  Donna Strickland a kanadai Waterloo egyetem kutatója a fénynyalábok felerősítéséért és koncentrálásért kapták az elismerést.

Donna Strickland egyetemi portréképe
photo_camera Donna Strickland egyetemi portréképe Fotó: Waterloo egyetem

„Emberek milliárdjai használják napi szinten az optikai meghajtót, a lézernyomtatókat és szkennereket, milliók mennek lézersebészeti eljárásokra” - méltatta a díjazottakat Olga Botner, a díjkiosztó bizottság tagja.

"A lézer az egyike azon példáknak a sok közül, amely megmutatja, hogy az úgynevezett alapkutatásoknak (blue sky research) micsoda hatása lehet a mindennapjainkra."

„Tényleg? Csak ennyi? Azt hittem, többen vannak...” - válaszolta a Washington Post szerint a hírről érdeklődő riporternek Strickland, aki nagyon büszke az elismerésre, amit harmadik alkalommal kapott nő. Utoljára Maria Goeppert-Maye kapta meg fizikai Nobelt 1963-ban, 55 évvel ezelőtt. (WP)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.