Mi?? Azt hittem, többen vagyunk! - így reagált a fizikusnő a hírre, hogy megkapta a Nobel-díjat

Arthur Ashkin, Gérard Mourou és Donna Strickland kapta az idei fizikai Nobel díjat azért, mert úttörő munkát végeztek a lézernyalábokból készült eszközök területén.

Ashkin a Bell Laboratories (New Jersey) kutatója az optikai csipeszeknek (optical tweezers) nevezett technológiát fedezte fel: ezzel vált lehetővé, hogy fénnyel anyagi részecskéket, atomokat, de akár élő sejteket is megfogni és mozgatni tudjunk.

Mourou a francia Polytechnique és a michigani egyetem kutatója, illetve  Donna Strickland a kanadai Waterloo egyetem kutatója a fénynyalábok felerősítéséért és koncentrálásért kapták az elismerést.

Donna Strickland egyetemi portréképeFotó: Waterloo egyetem

„Emberek milliárdjai használják napi szinten az optikai meghajtót, a lézernyomtatókat és szkennereket, milliók mennek lézersebészeti eljárásokra” - méltatta a díjazottakat Olga Botner, a díjkiosztó bizottság tagja.

"A lézer az egyike azon példáknak a sok közül, amely megmutatja, hogy az úgynevezett alapkutatásoknak (blue sky research) micsoda hatása lehet a mindennapjainkra."

„Tényleg? Csak ennyi? Azt hittem, többen vannak...” - válaszolta a Washington Post szerint a hírről érdeklődő riporternek Strickland, aki nagyon büszke az elismerésre, amit harmadik alkalommal kapott nő. Utoljára Maria Goeppert-Maye kapta meg fizikai Nobelt 1963-ban, 55 évvel ezelőtt. (WP)

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.