Mi?? Azt hittem, többen vagyunk! - így reagált a fizikusnő a hírre, hogy megkapta a Nobel-díjat

Tbg
2018 október 2., kedd 9:05
88

Arthur Ashkin, Gérard Mourou és Donna Strickland kapta az idei fizikai Nobel díjat azért, mert úttörő munkát végeztek a lézernyalábokból készült eszközök területén.

Ashkin a Bell Laboratories (New Jersey) kutatója az optikai csipeszeknek (optical tweezers) nevezett technológiát fedezte fel: ezzel vált lehetővé, hogy fénnyel anyagi részecskéket, atomokat, de akár élő sejteket is megfogni és mozgatni tudjunk.

Mourou a francia Polytechnique és a michigani egyetem kutatója, illetve  Donna Strickland a kanadai Waterloo egyetem kutatója a fénynyalábok felerősítéséért és koncentrálásért kapták az elismerést.

Donna Strickland egyetemi portréképe Fotó: Waterloo egyetem

„Emberek milliárdjai használják napi szinten az optikai meghajtót, a lézernyomtatókat és szkennereket, milliók mennek lézersebészeti eljárásokra” - méltatta a díjazottakat Olga Botner, a díjkiosztó bizottság tagja.

"A lézer az egyike azon példáknak a sok közül, amely megmutatja, hogy az úgynevezett alapkutatásoknak (blue sky research) micsoda hatása lehet a mindennapjainkra."

„Tényleg? Csak ennyi? Azt hittem, többen vannak...” - válaszolta a Washington Post szerint a hírről érdeklődő riporternek Strickland, aki nagyon büszke az elismerésre, amit harmadik alkalommal kapott nő. Utoljára Maria Goeppert-Maye kapta meg fizikai Nobelt 1963-ban, 55 évvel ezelőtt. (WP)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt