A világon először Ausztrália válhat mentessé a méhnyakráktól

Húsz éven belül teljesen méhnyakrákmentessé válhat Ausztrália, vélik a nagy tekintélyű orvosi szaklapban, a Lancetben megjelent kutatásukban az Új-Dél-Walesi Ráktanács kutatói. Modelljeik szerint a folyamatban levő oltási és szűrőprogramoknak hála már 2022-re rendkívüli ritkává válhat a betegség - ez definíció szerint százezer emberre vetítve hat új esetet jelentene csupán évente.

Ausztráliában a világon az elsők között, már 2007-ben HPV-oltási programot vezettek be a lányoknak, amit később a vírust tünetmentesen hordozó, de fertőző fiúkra is kiterjesztették.

A méhnyakrákot a HPV vírus okozza. Globálisan a méhnyakrák a negyedik leggyakoribb rák, amitől a nők szenvednek, pedig ez tényleg megelőzhető volna védőoltással. A most megjelent tanulmány modelszámításai újra igazolták ezt, az alapján 2035-re százezer lakosra vetítve négyre csökkenhet az új esetek száma - ez pedig már az az arány, ahol a járvány teljes felszámolásáról beszélhetünk. (Via BBC)

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.