Hetek óta már szóba sem állt egymással Kásler miniszter és a lemondott egészségügyi államtitkára

Feliratkozás a Járvány hírlevélre

Minden hétköznap elküldjük, amit a járványról tudni érdemes. Iratkozz fel, és vigyázzunk egymásra!

A nyilvánosság számára csak kedden derült ki, hogy olyan komoly feszültség van a kormányzat egészségügyi vezetésében, aminek következményeként le is mondott Nagy Anikó államtitkár. Annyira a háttérben zajlottak a harcok az államtitkár és Kásler Miklós miniszter között, hogy a közvélemény nagyjából most ismerhette meg egyáltalán Nagy Anikó nevét, amikor bejelentette távozását. 

Nagy Anikó

Több lap is arról ír, hogy a szakítás akkor vált visszafordíthatatlanná, amikor Nagy Anikó közvetíteni kezdett a kardiológiai intézet és az onnan kirúgott főorvos, Székely László szívsebész ügyében. Az államtitkár kompromisszumos megoldása az volt, hogy Székely decemberig marad a kardiológiai intézetben, mert szükség van arra a speciális szakmai tudására, hogy képes kis beavatkozással járó (minimál invazív) szívműtéteket végezi. Aztán átmegy a Honvédkórházba. Csakhogy Kásler megtorpedózta a megállapodást. 

A Nagy Anikó lemondásának hírét először megíró Népszava szerint Kásler és Nagy között az utóbbi hat hétben annyira megromlott a viszony, hogy nem is beszéltek egymással. Azt is írják, hogy Nagy Anikó tudta nélkül került be a hivatalos értesítőbe  egy rendelkezés is arról, hogy tanácsadó testület kerül a még mindig főigazgató nélküli gyógyszerhatósághoz. (A tanácsadókat – köztük Habony Árpád egyik volt munkatársát – a vonatkozó jogszabály szerint nem terheli felelősség az általuk hozott döntésekért, javaslataikért, viszont hozzáférhetnek számos titkos, a gyógyszerpiacot befolyásoló adathoz - írja a Népszava.) 

A miniszter az egészségügyért felelős államtitkársághoz tartozó háttérintézményeket is „közvetlen és személyes” irányítása alá vonta. Kásler nemrég megpróbálta elérni Orbánnál Nagy Anikó felmentését, de a miniszterelnök állítólag nemet mondott a kérésre. Tegnap viszont Nagy Anikó adta be a felmondását, de nem Káslernek, hanem Orbán Viktornak és Áder Jánosnak. 

Az Emmi Nagy Anikó távozásáról szóló hírre egyebek között úgy reagált, hogy „nem felel meg a valóságnak a cikk azon állítása is, amely a miniszter »bűneként« próbálja beállítani a sürgősségi ellátás némi csúszását is. Valójában az egészségügyi államtitkárság hiányos előterjesztést készített, és a miniszter ezért korrekciót rendelt el”. Szerintük 

„semmi nem támasztja alá a cikk azon állítását, hogy a kormány által létrehozott EMMI ne lenne működőképes. A családügyben, a kulturális és az oktatási kérdésekben is jelentős elmozdulás történt az utolsó két hónapban”. 

Nagy Anikó jelezte, hogy visszatérne a Heim Pál kórház főigazgatói posztjára. Az intézményt - Nagy államtitkári kinevezése óta - megbízott főigazgató vezeti. 

444 MAKRO a Kör tagjainak

A 2018‑as választások titkos tárgyalásainak története.

Megnézem
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.