Védett állatok lefoglalt testrészeiből gyújtottak máglyát Mianmarban

ÁLLAT
2018 október 04., 16:50
comments 35

Védett állatok feketekereskedelemben elkobzott testrészeit égették el nagy mennyiségben Mianmar fővárosában, Najpjidóban, hogy elrettentsenek a tiltott üzleteléstől.

photo_camera Fotó: Ye Aung Thu/AFP

Az eseményen 277 elefántagyar, 227 állatcsont, 1544 agancs, szarv vagy tülök, 45 különböző állatbőr, 45,5 kilogramm tobzoskapikkely vált a lángok martalékává.

Az égetést két nappal azután tartották, hogy egy természetvédelmi szervezet azt állította, a délkelet-ázsiai Mianmarból egyre több elefántcsontot csempésznek Kínába.

photo_camera Fotó: Ye Aung Thu/AFP

Kína, az elefántcsont első számú importőre az idei évvel betiltotta az elefántcsont határokon belüli kereskedelmét, amitől természetvédők azt remélték, hogy csökken az afrikai elefántpopulációkra nehezedő nyomás.

Csakhogy a Save The Elephants nevű szervezet keddi jelentése feltárta, a Kínába becsempészett elefántagyar nemcsak Afrikából származik, hanem Mianmarból is. A mianmari hatóságok közlése szerint 2010-től napjainkig 108 elefántot öltek meg vadorzók a testrészekkel folytatott illegális kereskedelem céljára.

photo_camera Fotó: Ye Aung Thu/AFP

Az Elephant Family nevű, nagy-britanniai központú természetvédelmi szervezet szerint a vadorzást nemcsak az elefántagyar iránti (kínai) kereslet táplálja, hanem az elefántbőrből készült termékek iránti igény is.

A szervezet szerint a porrá őrölt elefántbőrt Kínában orvosságként árusítják gyomorbetegségekre, de készül nyaklánc, karperec és egyéb bizsu is az elefántbőrből.

photo_camera Fotó: Ye Aung Thu/AFP

A csütörtöki najpjidói máglyán a legnagyobb mennyiségben elefántagyart semmisítettek meg, emellett sok szarvas- és antilopagancsot, tigriscsontot, medvebőrt és -epehólyagot. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.