Romániában is keresztényellenesség van: nem lesz eredményes a családügyi népszavazás

Rendkívüli hírlevél
Amit 2021-ben azonnal tudni kell.

A politikai pártok általános bojkottját tette felelőssé vasárnap délután kiadott közleményében a romániai alkotmánymódosítást kezdeményező Koalíció a családért nevű, egyházi hátterű ernyőszervezet azért, hogy a férfi és nő házasságán alapuló család fogalmának alaptörvénybe iktatásáról rendezett kétnapos népszavazáson a részével elmaradt a várakozásoktól.

Dániel pátriárka, a román ortodox egyház feje voksol Bukarestben.Fotó: Andreea Alexandru/MTI/MTVA

A központi választási bizottság (BEC) mintavételezésen alapuló becslése szerint vasárnap 16 óráig (a szombaton leadott voksokat is beleértve) országszerte megközelítőleg 2 millió 782 ezer választópolgár járult az urnákhoz, vagyis a választói névjegyzékben szereplők 15,21 százaléka. Ahhoz, hogy egy referendum érvényes legyen, a választói névjegyzékben szereplők legalább 30 százalékának részt kell vennie a szavazásban. 

A Koalíció a családért azzal vádolja a szociáldemokrata kormányt, hogy felületesen és szakszerűtlenül szervezte meg a névszavazást. A kezdeményezők kétszínűséggel vádolják az alkotmánymódosítást a parlamentben megszavazó pártokat, mondván, hogy hivatalos állásfoglalásaik ellenére a politikai-, közigazgatási-, médiacsatornákon keresztül valójában semlegesíteni igyekeztek a keresztény egyházak és felekezetek részvételi felhívásait.

Az alkotmánymódosítás kezdeményezői egy utolsó felhívást intéztek az „országos bojkott” azonnali beszüntetésre, amely szerintük elsősorban a romániai keresztények ellen irányul. A szavazóhelyiségek vasárnap este 21 óráig tartanak nyitva. (MTI)

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.