30 milliárd forintot buktak a magyar emberek a Rogán-féle letelepedési kötvényeken

bűnügy
2018 október 08., 08:14
comments 285

A Transparency International Magyarország és a Költségvetési felelősségi Intézet Budapest konferencián mutatta be kutatását a letelepedési kötvényprogramról. A hvg.hu beszámolója szerint a két szervezet arra jutott, hogy a program nem játszott érdemi szerepet az államadósság finanszírozásában, de 30 milliárd forintos veszteséget okozott a magyar adófizetőknek. 

Mint írják, a kötvényt vásárlók 1,666 millió eurót fizettek be, míg az országnak 1,844 millió eurót kell visszafizetnie. A jelentés szerint a különbség, 178 millió euró 66,5 millió euróval több, mint amennyibe a letelepedésre nem jogosító, szokványos államkötvények értékesítése került volna. 

A kutatók ehhez hozzáveszik, mennyibe került volna a kötvényprogram helyett több hitelt kérni az Európai Beruházási Banktól, és így jött ki a 30 milliárd forintos veszteség. 

Persze nem igaz, hogy mindenki rosszul járt volna: a gyakran offshore-hátterű közvetítő cégek 60 milliárd forintot kerestek, persze a magyar költségvetés kárára. 

A program keretében 19855 külföldi kapott letelepedési engedélyt, így szabad utat az Európai Unióba. Mint azóta kiderült, köztük nagyon súlyos figurák, így többek között Aszad pénzembere, az orosz hírszerzés vezetőjének családja, egy, a szervezett bűnözéssel összefüggésbe hozott üzletember, akinek halálos lövöldözés volt a születésnapi buliján tavaly, illetve a stratégiai hajózási útvonalak mentén Finnországban szigeteket vásároló orosz milliárdos is. 

Frissítés: közleményben reagált a hírekre az Államadósság Kezelő Központ. Mint írják, a letelepedési kötvényprogram jelentős kamatmegtakarítást eredményezett az állam számára. 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.