30 milliárd forintot buktak a magyar emberek a Rogán-féle letelepedési kötvényeken

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!

A Transparency International Magyarország és a Költségvetési felelősségi Intézet Budapest konferencián mutatta be kutatását a letelepedési kötvényprogramról. A hvg.hu beszámolója szerint a két szervezet arra jutott, hogy a program nem játszott érdemi szerepet az államadósság finanszírozásában, de 30 milliárd forintos veszteséget okozott a magyar adófizetőknek. 

Mint írják, a kötvényt vásárlók 1,666 millió eurót fizettek be, míg az országnak 1,844 millió eurót kell visszafizetnie. A jelentés szerint a különbség, 178 millió euró 66,5 millió euróval több, mint amennyibe a letelepedésre nem jogosító, szokványos államkötvények értékesítése került volna. 

A kutatók ehhez hozzáveszik, mennyibe került volna a kötvényprogram helyett több hitelt kérni az Európai Beruházási Banktól, és így jött ki a 30 milliárd forintos veszteség. 

Persze nem igaz, hogy mindenki rosszul járt volna: a gyakran offshore-hátterű közvetítő cégek 60 milliárd forintot kerestek, persze a magyar költségvetés kárára. 

A program keretében 19855 külföldi kapott letelepedési engedélyt, így szabad utat az Európai Unióba. Mint azóta kiderült, köztük nagyon súlyos figurák, így többek között Aszad pénzembere, az orosz hírszerzés vezetőjének családja, egy, a szervezett bűnözéssel összefüggésbe hozott üzletember, akinek halálos lövöldözés volt a születésnapi buliján tavaly, illetve a stratégiai hajózási útvonalak mentén Finnországban szigeteket vásároló orosz milliárdos is. 

Frissítés: közleményben reagált a hírekre az Államadósság Kezelő Központ. Mint írják, a letelepedési kötvényprogram jelentős kamatmegtakarítást eredményezett az állam számára. 

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.