Az egész EU-ban szinte csak nálunk csökken a diplomás fiatalok aránya

oktatás
2018 október 09., 05:00
comments 279

Erős statisztikai adatokat tett közzé a G7: mint írják, az elmúlt években az egész Európai Unióban szinte kizárólag csak Magyarországon csökkent a diplomások aránya a 25-34 éves fiatal felnőttek körében. 

Magyarország mellett a másik ország, ahol ez előfordult, a hatszázezer fős Luxemburg volt, ott viszont a korcsoport több mint felének van diplomája, míg nálunk csak 30 százalékuknak. 

Mint írják, Magyarországon 2014 után kezdett el csökkenni a fiatal diplomások aránya: akkor a 25-34 éves korosztály 32,1 százalékának volt diplomája, tavaly viszont 30,2 százalékának.

Ezzel szemben az EU összes többi országában pont ellentétes trendek zajlanak: átlagosan 1,8 százalékponttal nőtt a diplomások aránya. Nálunk viszont pont ennyivel csökkent: ennek az lett az eredménye, hogy a fiatal magyarok felsőfokú képzettségi szintje 8,8, százalékponttal szakadt le az uniós átlagtól. Hasonló mértékű szakadásra az elmúlt évtizedben nem volt példa. 

A régiónkban eközben az uniós átlagnál is gyorsabban nőtt a képzett fiatalok aránya: Szlovákiában 5,3, Csehországban 3,9, míg Bulgáriában 2,1 százalékponttal. 

Pedig a magyar társadalom már eddig is le volt maradva diplomák tekintetében: nálunk kevesebb diplomás csak Romániában és Olaszországban akad. 

Mint a G7 írja, a visszaesés mögött elsősorban a Fidesz oktatáspolitikai célkitűzései állhatnak: jelentős forráskivonások mellett magasabb lett a bejutási küszöb, és kevesebben tanulhatnak állami támogatással. 

Egy friss tanulmány szerint gyorsabban szűkült a hallgatók száma az elmúlt években, mint ahogyan azt az egyetemista korú (18-22 éves) népesség csökkenése indokolná. Ezzel párhuzamosan az ország legszegényebb részeiről nehezebb lett bekerülni a felsőoktatásba. 

Ezekbe az irányokba hathat az a frissen kiszivárgott felvetés is, amely kivonná az állami fenntartást az egyetemek mögül, minél több intézményt piaci alapokra helyezve. 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.