HVG: Az állam teljesen kivonulna az egyetemek fenntartása mögül

2018 október 9., kedd 5:18
518

Miután Palkovics László arról beszélt Pécsen, hogy a Corvinus Egyetemnél tervezett változásokhoz hasonlóan kéne átalakítani a magyar felsőoktatást, sokan arra gondoltak, hogy hasonlóan a budapesti egyetemhez, a többit is egy alapítványi kézben lévő, fizetős elit egyetemmé alakítaná a kormány. 

De a hvg.hu információi szerint nem pont erről van szó, hanem hogy éveken belül a magyar egyetemeknek a saját kezükbe kell venniük az irányításukat, mivel az állam fenntartói szerepe megszűnne. 

A lap szerint a kormány célja, hogy "kiszabadítsa" a nehézkes államháztartási formából az egyetemeket, ezért alapítói jogokkal rendelkező egyetemeket hoznának létre a mostani intézményekből. Ez azt jelentené, hogy az intézmények létrehoznák a saját működési szervezetüket, ami lehetne zrt., vagy nonprofit, illetve profitorientált kft. is, az állam pedig kiszállna a fenntartásból. 

Ha az átalakítás megvalósulna, akkor a piaci modellben működő rendszerben az állam megrendelőként működne, és szerződéseket kötne az adott intézményekkel arról, hogy a különféle végzettségű diplomásokból mennyit kell kibocsátaniuk. Az állam ezután fizetne az intézményeknek, és az intézmények pedig ebből finanszírozhatnák akár az ösztöndíjprogramjaikat, hiszen az államilag támogatott képzéseknek vége lenne. Az intézmények ezen felül üzleti vállalkozásként indíthatnának költségtérítéses képzéseket, az innen származó bevételeikkel pedig maguk gazdálkodhatnának. 

Ebben a rendszerben az oktatók státusza is megváltozna, hiszen többé nem közalkalmazottak lennének, hanem hagyományos értelemben munkavállalók. 

A hvg.hu úgy tudja, hogy a változások egyben a rendkívül konfliktusos kancellári rendszer végét is jelentenék, hiszen többé nem lenne szükség a Fidesz által delegált gazdasági vezetőkre, akik figyelik a rektorok tevékenységét. Ezek a folyamatok azonban nem érnének véget 2019-re: az egyes intézményeknél alaposan meg akarják fontolni, hogy melyik gazdasági forma passzol leginkább. 

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt