A kormány az egész felsőoktatásra kiterjesztené a Corvinus új működési modelljét

oktatás
2018 október 6., 11:23
comments 548

Az innovációs miniszter szombaton Pécsen arról beszélt, hogy a Corvinus Egyetem új működési modelljéhez vezető folyamatot az egész magyarországi felsőoktatásra szükséges kiterjeszteni.

Palkovics László a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának (HÖOK) tisztújító közgyűlésén azt mondta, az a cél, hogy egy egyszerűbb, hatékonyabb működési környezet révén megteremtsék a versenyképesség alapjait a felsőoktatásban. Azt szeretnék, ha a magyar egyetemek ugyanolyan feltételek mellett tudnának működni, mint a más országban működő egyetemek, vagy egy magyarországi magánegyetem, és nem terhelnék az intézményeket feleslegesen olyan ügyekkel, ami ebbe a struktúrába nem fér bele.

A Corvinus szeptember végén került a miniszter közvetlen irányítása alá, de a kormány tervei szerint az intézményt később egy állami alapítású közalapítvány működtetné. A pénteken nyilvánosságra került tervek szerint 2020-ban már egyáltalán nem fognak állami férőhelyeket hirdetni a jelentkezőknek. Az állami ösztöndíjas képzés helyett ugyan létrehoznak egy Corvinus-ösztöndíjat, de a cél, hogy a fizetős hallgatók aránya legalább 60 százalékos legyen. A külföldi, szintén fizetős hallgatók arányát 2030-ra a jelenlegi 15-ről 45 százalékra akarják növelni. (MTI)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt