A kormány az egész felsőoktatásra kiterjesztené a Corvinus új működési modelljét

Az innovációs miniszter szombaton Pécsen arról beszélt, hogy a Corvinus Egyetem új működési modelljéhez vezető folyamatot az egész magyarországi felsőoktatásra szükséges kiterjeszteni. 

Palkovics László a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának (HÖOK) tisztújító közgyűlésén azt mondta, az a cél, hogy egy egyszerűbb, hatékonyabb működési környezet révén megteremtsék a versenyképesség alapjait  a felsőoktatásban. Azt szeretnék, ha a magyar egyetemek ugyanolyan feltételek mellett tudnának működni, mint a más országban működő egyetemek, vagy egy magyarországi magánegyetem, és nem terhelnék az intézményeket feleslegesen olyan ügyekkel, ami ebbe a struktúrába nem fér bele. 

A Corvinus szeptember végén került a miniszter közvetlen irányítása alá, de a kormány tervei szerint az intézményt később egy állami alapítású közalapítvány működtetné. A pénteken nyilvánosságra került tervek szerint 2020-ban már egyáltalán nem fognak állami férőhelyeket hirdetni a jelentkezőknek.  Az állami ösztöndíjas képzés helyett ugyan létrehoznak egy Corvinus-ösztöndíjat, de a cél, hogy a fizetős hallgatók aránya legalább 60 százalékos legyen. A külföldi, szintén fizetős hallgatók arányát 2030-ra a jelenlegi 15-ről 45 százalékra akarják növelni. (MTI)