Oroszországnak 16 országgal van hadisír-gondozási megállapodása, de a legaktívabb munka Magyarországgal folyik

Példaértékűnek nevezte a magyar-orosz hadisírgondozási együttműködést a Honvédelmi Minisztérium (HM) kegyeleti diplomáciáért felelős miniszteri biztosa Budapesten, sajtótájékoztatón.

Holló József a Magyar-Orosz Kormányközi Hadisírgondozó Vegyes Bizottság ülése után azt mondta, a hadisírok gondozása jellemez egy népet, és a diplomáciai együttműködéseit is. „A háború akkor ér véget, ha minden katonánkat eltemettük” – mondta. A hadisírgondozás, a kegyelet politikamentes: a sírokban nincsenek győztesek és vesztesek – mondta a nyugállományú tábornok.

A magyar-orosz hadisírgondozási megállapodás révén Oroszországban 369 helyen létesülhetett emlékhely, emlékmű vagy temető, emellett két központi temetőt alakítottak ki: az egyikben 8370 ember nyugszik, míg a másikban már 51 000 név van felvésve. Magyarországon is több olyan nemzetközi temető van (például Zalaegerszegen, Debrecenben, Miskolcon, Ostffyasszonyfán), ahol orosz katonák is nyugszanak. Az ország kb. 1200 településén több mint 112 ezer orosz katona van eltemetve. Magyarországnak 9 országgal van hadisírgondozási együttműködési megállapodása, a tizedik, Szlovákiával megkötendő, folyamatban van – mondta Holló.

Alekszandr Kirilin, a kormányközi vegyes bizottság orosz tagozatának vezetője elmondta: az Orosz Föderációnak 16 országgal van hadisír-gondozási megállapodása, de mind közül a legaktívabb munka Magyarországgal folyik. A Magyarországgal való együttműködést 23 évvel ezelőtt írták alá, a hadisír-gondozási feladatokat felügyelő kormányközi vegyes bizottság 15. ülését tartották a nap folyamán Budapesten.

A vegyes bizottság – amiben a HM, a Belügyminisztérium, a Külgazdasági és Külügyminisztérium képviselői, és hadisír-gondozással foglalkozó szakértők is részt vesznek – keddi ülésén 10 kérdést érintően határoztak meg feladatokat a jövőre nézve. Az erről készült jegyzőkönyvet a sajtótájékoztató végén ünnepélyesen aláírta a magyar és az orosz delegáció vezetője. (MTI)