Kásler: Mindenki azt szeretné, hogy a magyar egészségügy átalakuljon

Egészségügy
2018 október 12., 14:11

"Mindenki azt szeretné, hogy a magyar egészségügy átalakuljon, és ehhez meg kell határozni az ágazat struktúráját, tevékenységét," mondta az emberi erőforrások minisztere a Medicina konferencián pénteken. Az MTI beszámolója Kásler Miklós ahogy július végén, úgy most is bejelentette, hogy elkészültek az öt nagy betegségcsoportban a népegészségügyi programok a prevenciótól a rehabilitációig.

"Ha ezeket a programokat egymásra rakjuk, kiépül a magyar ellátórendszer struktúrája. Ha az öt nemzeti program megvan, akkor tudnak a finanszírozáson módosítani,"

tette hozzá. Kásler ismét a kórházi fertőzések megelőzésére hívta fel a figyelmet: az ezzel foglalkozó szeptember elejétől életben lévő miniszteri rendelettel 

a kórházi fertőzéseket felére, de legalább is 30-40 százalékkal csökkenteni lehet. 

A miniszter szerint "rendszerszintűvé kell váljon a háziorvos és a sürgősségi ellátó kórház közötti elektronikus összeköttetés. "

"A sürgősségi ellátásban orvos végzettségű diszpécsereket kell alkalmazni, hogy célirányosan tudják a betegeket irányítani," 

mondta. Szerinte ezzel 1-2 órára lehetne csökkenteni a várakozási időt. Kásler arról nem beszélt, hogy mikor lesz a területnek államtitkára.       

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.